Evenement

Het Kampioenschap Skûtsjesilen

27 jul - 9 aug, Sneek

32 van 51 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Skûtsjes zijn typisch Friese schepen die oorspronkelijk door boeren gebruikt werden als vrachtschepen. Eens per jaar wordt er een zeilwedstrijd georganiseerd waarin de kapiteins van deze historische schepen strijden om de eer om zichzelf kampioen skûtsjesilen te noemen.

  • Waan uzelf in vroegere tijden en kom de skûtsjes bekijken.
  • Spectaculaire wedstrijden op de Friese meren.
  • Tijdens en na de races is het oergezellig in de Friese dorpen.

De geschiedenis van het skûtsjesilen

Skûtsjes zijn lang en laag gebouwd waardoor ze de Friese boerderijen konden bereiken door ondiep water. Soms werden ze ook gebruikt om geld mee te verdienen bij zeilwedstrijden. Vanwege nieuwe regels van het Watersport Verbond en de opkomst van motorboten nam de interesse in de skûtsjes af. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon een aantal fans van de skûtsjes het skûtsjesilen weer te promoten en zij hebben er het zeilevenement van gemaakt dat het vandaag de dag nog is.

Een Friese ervaring

Het kampioenschap skûtsjesilen vindt plaats in augustus en biedt u een geweldige kans om watersport te combineren met Fries erfgoed en plezier. De wedstrijden worden over twee weken gevaren vanuit diverse dorpen in Friesland. Zo kunt u op verschillende plekken de historische skûtsjes zien zeilen. In de dorpen zelf is het tijdens en na de wedstrijd gezellig druk. 

Overnachten in Friesland

Tijdens dit unieke kampioenschap overnachten in Friesland? Dat kan, bekijk hier ons aanbod.

Aankomende evenementen