Hoezo, typisch Hollands weer?

1.105 keer bekeken

320 van 454 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en kent daardoor redelijk zachte winters en niet al te hete zomers. Een ander effect van dit zeeklimaat is dat we eigenlijk het hele jaar door neerslag kunnen hebben. We hebben geen echte regentijd en zeker geen lange droge periodes. Dat geeft veel Nederlanders het gevoel dat we in een regenachtig land leven. Toch is dat niet waar.

  • Ervaar alle seizoenen in Nederland.
  • Geniet van de zon, de herfstbladeren en milde winter.
  • Dít is waarom Nederlanders het zo vaak over het weer hebben.

Locatie

Feitelijk regent het niet heel veel, maar het idee dat het altijd kán gaan regenen veroorzaakt dat gevoel. Die onvoorspelbaarheid wordt veroorzaakt door de ligging aan zee, het ontbreken van bergen en het feit dat we op een scheidslijn tussen warm en koud weer liggen. Depressies kunnen over zee aan komen waaien en worden nergens gestopt.

Laad foto's

Onvoorspelbaar

Maar al met al heeft Nederland gemiddeld zo'n 700 millimeter neerslag per jaar en dat is niet heel veel. Wat opvallender is aan het Hollandse klimaat is de onvoorspelbaarheid in alle seizoenen. Een warme, zonnige juni-maand kan opgevolgde worden door een natte, grijze juli. In januari kan het tien graden vriezen of tien graden boven nul zijn. Niet verwonderlijk dat de Nederlanders altijd wat te melden hebben over het weer.

Gemiddelde temperatuur in Nederland

Het weer in Nederland is afhankelijk van de seizoenen. Over het algemeen is het weer gematigd. Lees meer over het weer in Nederland.

Lees meer

Nederland kent een gematigd zeeklimaat. 's Winters niet te koud, 's zomers niet te warm. Meer over het weer in Nederland.

Lees meer