De OV-chipkaart

9.681 keer bekeken

27 van 53 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De OV-chipkaart

In het Openbaar Vervoer in Nederland kunt u betalen met de zogenaamde OV-chipkaart; een soort creditcard die geldig is voor bus, tram, trein en metro. Deze kaart is te koop op stations, bij kiosken en bij vele supermarkten. Aangezien er geen aparte kaart voor toeristen is, kunt u het best gebruik maken van een 'anonieme' chipkaart.

Lees meer
 • Koop een 'anonieme OV-chipkaart' bij een verkooppunt op de stations of tabakszaken.
 • De anonieme OV-chipkaart kost 7,50 euro en blijft maximaal vijf jaar geldig.
 • Bij reizen met de trein, zorg voor minimaal 20 euro tegoed op uw anonieme OV-chipkaart.
 • Lees meer over het reizen met een anonieme OV-chipkaart in het openbaar vervoer in Nederland.

  De OV-chipkaart

  In het Openbaar Vervoer in Nederland reist u met een zogenaamde OV-chipkaart; een soort creditcard die geldig is voor bus, tram, trein en metro. Aangezien er geen aparte OV-chipkaart voor toeristen is, kunt u het beste gebruik maken van een wegwerpchipkaart of een 'anonieme OV-chipkaart’. De wegwerpchipkaart is te gebruiken voor een korte periode met beperkte geldigheidsduur voor bus/tram/metro in een stad. Voor de trein koopt u een aparte wegwerpchipkaart die alleen geldig is in de trein voor uw gekozen reis. Verblijft u meerdere dagen in Nederland en maakt u vaker gebruik van het openbaar vervoer, dan is de anonieme OV-chipkaart een handige manier voor u om in het openbaar vervoer in Nederland te reizen.  De anonieme OV-chipkaart is namelijk te gebruiken voor het totale openbaar vervoer in Nederland.

  Aanschaf

  De wegwerpchipkaart of anonieme OV-chipkaart koopt u onder meer aan de balie van een OV-bedrijf, bij een servicebalie op grote stations, bij de verkoopautomaten op stations, bij diverse tabaksspeciaalzaken (zoals Primera) en bij diverse supermarkten. U herkent een OV-chipkaart verkooppunt aan het roze OV-chipkaartlogo.

  Uw anonieme OV-chipkaart opladen

  Een anonieme OV-chipkaart kost u 7,50 euro, maar dan staat er nog geen saldo op. U kunt de OV-chipkaart opladen bij een balie of een automaat op vele stations. Let wel, betaalmogelijkheden verschillen per automaat! Eenmaal opgeladen kunt u de OV-chipkaart direct gebruiken in de bus, tram en de metro, maar nog niet in de trein!

  De anonieme OV-chipkaart gebruiken in de trein

  Voor het reizen met de trein moet u de anonieme OV-chipkaart eerst activeren bij een NS kaart-automaat. Ook is het belangrijk dat u minimaal 20 euro tegoed op uw anonieme OV-chipkaart heeft staan wanneer u met de trein wilt reizen (dit is niet nodig bij reizen met bus, tram of metro). 

  Heeft u geen anonieme OV-chipkaart dan kunt u ook bij een NS-kaartautomaat of een NS-servicebalie op de grote stations een wegwerpchipkaart kopen voor bijvoorbeeld een enkele reis, retour of dagkaart. Let wel: een wegwerpchipkaart bij een NS-servicebalie is 1 euro duurder.

  Creditcard betaling is mogelijk!

  Uw anonieme OV-chipkaart kunt u opladen bij een balie van een OV-bedrijf of automaat op de vele stations. De betaalmogelijkheden verschillen per automaat maar u kunt veelal betalen met een creditcard, PIN-pas (debit-card) of in sommige gevallen met muntgeld.

  Check in en check out

  Bij het instappen in bus, tram, metro of trein houdt u de OV-chipkaart (of de wegwerpchipkaart) voor het schermpje van de betaalmachine. Deze geeft met een groen licht en een piepsignaal aan dat de anonieme OV-chipkaart is gelezen. Wanneer u uitstapt checkt u op dezelfde manier uit en kunt u gelijk zien hoeveel tegoed u heeft verbruikt en nog over heeft op uw anonieme OV-chipkaart. Vergeet u vooral niet uit te checken, anders loopt de 'meter' door!  

  Geldigheidsduur kaart en saldo

  Uw anonieme OV-chipkaart is tot maximaal vijf jaar geldig. De einddatum staat bij de meeste anonieme OV-chipkaarten op de buitenkant van de kaart vermeld. U kunt de anonieme OV-chipkaart dus bewaren om bij een volgend bezoek aan Nederland weer te gebruiken. Het saldo blijft ook geldig.

  Wilt u het resterende saldo terug vragen, dan kan dat (indien het tegoed lager is dan 30 euro) bij een balie van het OV-bedrijf. U betaalt dan wel 2,50 euro administratiekosten. Wilt u de anonieme OV-chipkaart beëindigen, dan kunt u hiervoor een formulier aanvragen bij een OV-balie. U vult het formulier in en stuurt dit samen met de anonieme OV-chipkaart op naar het adres dat op het formulier staat.

  Tenslotte, bij verlies of diefstal van uw anonieme OV-chipkaart, kunt u deze niet blokkeren. Teveel saldo opladen is daarom ook niet handig!