© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

De Floriade is méér dan groen

“De Floriade is mijn vakantiedorp, ik hoef niet naar het buitenland.” Theo Holtslag is vrijwilliger bij de Floriade Expo en groot ambassadeur van de Floriade en van Almere. Hier komt alles samen waar zijn hart naar uitgaat. Vanaf de start van het project geeft Theo al 6 jaar rondleidingen op het Floriadeterrein. Elke dag rijdt hij met veel plezier bezoekers rond in zijn golfkar, want zo zegt hij: “Ik mag graag met mensen omgaan en de natuur is hier zo verschrikkelijk mooi”.

Bring yourself, Theo will do the same

Theo Holtslag is 73 jaar. Hij werkt als vrijwilliger van het eerste uur bij de Floriade Expo in Almere.

Theo streek in 1976 neer als een van de eerste bewoners van het nieuwe land. “Het was nog rimboe, echt de zeebodem eigenlijk. Mijn jongste zoon is hier geboren, de eerstgeborene van de nieuwe ‘stad’ Almere. We hebben de bebouwing zien groeien, ik werd buschauffeur en heb daarna 29 jaar op de bus gereden in Almere.” De liefde voor het groen heeft Theo van huis uit meegekregen, want zijn ouders hadden een boerenbedrijf. Zelf is Theo sinds jaar en dag zoveel mogelijk te vinden in zijn moestuin, vlak naast het Floriadeterrein.

Samenleven in de groene stad van morgen

Toen hij hoorde dat de Floriade in 2022 in Almere zou plaatsvinden, meldde hij zich meteen als vrijwilliger. "Ik ben een echt natuurmens. Ik heb 8 kleinkinderen en ik maak me zorgen over hoe de wereld er over dertig jaar voor hen uitziet. Dan moet het wel leefbaar zijn, met voedsel en energie.” Het thema Growing Green Cities van de Floriade laat op allerlei manieren zien hoe we in de toekomst op een meer duurzame, gezonde manier kunnen samenleven in de groene stad van morgen. “Een voorbeeld,” zegt hij en wijst naar het gebouw van Aeres Hogeschool op het terrein. “Kijk, dit schoolgebouw heeft een hele groene buitenwand. De muurbeplanting is goed voor isolatie, maar ook voor vogels en insecten.”

Uniek aan deze Floriade is dat de locatie nu niet aan de rand van een stad is aangelegd, maar er middenin. Het terrein is bovendien aangelegd met het oog op een blijvende bestemming. “Na de Floriade zal hier een nieuwe groene wijk verrijzen, voor de groeiende stad Almere. Autoluw, opgewarmd met aardwarmte in plaats van gas en bij elk huis een vier meter lange groenstrook die nu al op elke kavel is aangelegd. Een aantal gebouwen die je op de Floriade kan bezoeken, zullen ook blijven zoals een ziekenhuis, een woontoren, de eerder genoemde school en het drijvend kunstpaviljoen bij het centrale plein.”

Theo’s goede raad is dan ook om de Floriade niet één keer te bezoeken, maar drie keer: “Terugkomen en Almere ontdekken!”

Duizenden bomen en heesters

Als natuurliefhebber heeft één onderdeel echt zijn hart gestolen. “Het Arboretum, daar ben ik helemaal weg van. Alle soorten die in Nederland groeien of worden gekweekt, op een paar na die niet goed aarden op de voormalige zeebodem, zijn hier geplant. Op alfabetische volgorde van hun Latijnse naam vind je ze door het hele park. Duizenden bomen, struiken en heesters. En dat dat straks blijft staan in de nieuwe woonwijk, dat is fantastisch.”

Wat de Floriade allemaal te bieden heeft, is veel meer dan groen. “Het zijn ook de mogelijkheden wat voedsel betreft. Bijvoorbeeld strokenlandbouw, voedselverspilling tegengaan en materiaal hergebruiken. Er wordt teveel vernietigd wat allemaal niet meer gebruikt wordt.” Op de Floriade kun je ook op dit gebied creatieve en innovatie oplossingen zien: een fietsbrug gemaakt van oude brugdelen, een andere brug van cementloos beton, of het demonstratiehuisje van gerecyclede plastic flessen.

Verwonderen, spelen, proeven en ruiken

Wat valt er allemaal te beleven? Om je alvast lekker te maken: de pluktuin, waar je bloemen en kruiden kan ruiken, proeven en plukken. Een ‘vlinderstrook’ met vlindervriendelijke planten langs de paden door het hele park. Voor kinderen bijvoorbeeld de natuurspeeltuin met kindertheater midden in het groen en natuurlijk tal van activiteiten. Op het centrale plein kun dagelijks optredens met kunst en muziek beleven. En niet te vergeten een ritje in de spectaculaire kabelskilift, de enige ter wereld die aankomt ónder zeeniveau. “Of je nu in de lente, zomer of herfst komt, elk seizoen heeft zijn eigen charme. Langs het water is bijvoorbeeld een strook plantenbedden met selfiebankjes gemaakt. Je krijgt hier steeds andere ‘plantenkunstwerken’ te zien, omdat ze op verschillende tijden in het jaar bloeien. Vanuit de kabelbaan heb je er heel mooi zicht op.”

Er is zoveel te zien op de Floriade dat het teveel is om op te noemen, dat blijkt wel uit Theo’s enthousiaste verhalen. Het park is maar liefst 61 hectare groot. Zelfs in een rondrit per golfkar is dat een flinke afstand. Theo’s goede raad is dan ook om de Floriade niet één keer te bezoeken, maar drie keer: “Terugkomen en Almere ontdekken!”

City of Rotterdam surrounded by greenery

Greener Cities – De groene steden van morgen

Ga mee op reis naar de steden van morgen en ontdek hoe Nederland continu innoveert en haar steden steeds groener, duurzamer en gelukkiger maakt.

Lees meer over de groene steden van morgen