© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Op weg naar een nieuw museum: M.

Aan het centrale plein op de Floriade ligt midden in het water een opvallend rond gebouw, het kunstpaviljoen. Een ronde steiger brengt je naar de ingang. In het midden van de cirkel staat een interactief waterobject, dat je zelf kan beïnvloeden. Dit is het begin van M. Jij bent M..

Bring yourself, Olga will do the same

Olga Ruitenbeek is 40 jaar. Ze werkt als artistiek leider van M. (Stichting Kunstmuseum Flevoland) in Almere.

M. is de start van wat later een museum voor immersieve kunst kan worden. Het kunstpaviljoen op de Floriade is een pilot voor dit museum in oprichting in de stad Almere. Artistiek leider van het toekomstige museum is Olga Ruitenbeek. De afgelopen tien jaar maakte ze tentoonstellingen en musea over de hele wereld. En nu dus ook in Almere!

Kunstmuseum, anders dan anders

Hoe ontstaat zo’n museum? Olga: “Naar verwachting groeit Almere van 200.000 naar zo’n 350.000 inwoners en wordt het de vijfde stad van Nederland. Hiervoor is een groeiplan, met niet alleen huizen maar ook voorzieningen. De stad heeft bijvoorbeeld nog geen kunstmuseum. Er is hier wél een unieke collectie: Land Art.” Volgens Olga is het onderzoek naar het karakter van de stad het uitgangspunt. “Het toekomstige museum is verbonden met de plek waarvoor we het opzetten. Het moet hier passen en echt iets bijdragen.” Almere is een jonge stad, waar veel jonge gezinnen en praktisch opgeleide jongeren wonen. Het toekomstige museum wil dan ook laagdrempelig en voor iedereen zijn, of je nu iets weet van kunst of niet. “Het moet ook over jou gaan. Een kunstmuseum voor iedereen, en anders dan je gewend bent.”

Flevoland beschikt over een indrukwekkende collectie landschapskunst: Land Art. Er zijn maar liefst negen kunstwerken verspreid over de provincie, waaronder ‘de Groene Kathedraal’ en ‘Deltawerk//’ en van bekende kunstenaars als Richard Serra en Libeskind. “Dit is kunst waar je heel dichtbij kan komen, je kan het aanraken en soms loop je er middenin. Binnen de muren van het toekomstige museum sluit immersieve kunst hier goed op aan. Ook daar word je omgeven door een kunstwerk, de kunstenaar maakt jou onderdeel van zijn gecreëerde wereld. Dit past juist goed in Flevoland, want het is voor iedereen, het is toegankelijk en hier is veel ruimte.”

We willen ook jouw creativiteit aanwakkeren; dat je anders naar de wereld kan kijken, zodat die ook anders kan worden,” licht Olga toe.

Jij en de toekomst van de natuur

Terug naar het paviljoen op de Floriade. Immersieve kunst moet je natuurlijk echt zelf ervaren, maar een tipje van de sluier wil Olga wel oplichten. “Kunst kan je als geen ander laten nadenken over de toekomst. Speciaal voor deze plek zijn vijf kunstwerken gemaakt over de natuur in de toekomst,” zegt Olga. Als je het gebouw binnenkomt, stap je meteen ín een kunstwerk: je loopt door een soort bos, als een verstrengeling van mens en natuur. In de tweede zaal roepen de rondom geprojecteerde beelden allerlei vragen op. Wat is onze rol als mens? Krijgen we in de toekomst bijvoorbeeld robotbijen die gewassen bestuiven, ontstaat er een wereld waarin techniek en natuur zich vermengen? Misschien loop je zelfs naar buiten met de vraag hoe jij en ik de eigen omgeving kunnen veranderen.

NaturAlly: Painting The Future

Tijdens de Floriade (vanaf 14 april t/m 9 oktober) kom je M. ook in de binnenstad van Almere tegen. Als voorproefje voor wat straks wellicht een permanente en centrale plek in de stad moet worden, zijn hier twee winkels omgebouwd tot kunstlocatie. Kom maar binnen! Pak een penseel en help mee het panorama ‘Almere van de toekomst’ in te kleuren. Of verdwaal als een soort Alice in Wonderland door het immersieve doolhof met vijf kunstzinnige visies op de natuur in de toekomst. Als bezoeker zal je je eigen weg hierin moeten vinden. “We willen ook jouw creativiteit aanwakkeren; dat je anders naar de wereld kan kijken, zodat die ook anders kan worden,” licht Olga toe.

M. als hart van de groeiende stad

Still Pickled city

“Immersieve kunst ontstaat vaak in de nachtscene en op festivals,” zegt Olga. “In ons plan voor een toekomstig museum zit er dan ook een nachtclub ín het gebouw. Overdag is het een tentoonstellingszaal en ‘s nachts kan je daar dansen in een immersieve kunstbeleving. Het dak wordt een gezellige plek, voor iedereen toegankelijk en een ontmoetingsplek voor bewoners. Met veel groen, een café-restaurant en een prachtig uitzicht over het centrum.”

Kunst zonder voorkennis, om te beleven en er middenin te staan. Zet het je aan het denken, gaat er iets borrelen of geeft het gewoon een goed gevoel? Ontdek M. op de Floriade, ga op zoek naar Land Art in Flevoland (of digitaal thuis) en ga vooral ook even het centrum van Almere in. Laat je omarmen door de immersieve kunstwerken; en misschien wel door de geuren, kleuren en geluiden van de stad zelf?

Bezoek de website van M

City of Rotterdam surrounded by greenery

Greener Cities – De groene steden van morgen

Ga mee op reis naar de steden van morgen en ontdek hoe Nederland continu innoveert en haar steden steeds groener, duurzamer en gelukkiger maakt.

Lees meer over de groene steden van morgen