© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Sharon De Miranda kookt het menu voor de toekomst

“Koken is leuk!” Chefkok Sharon De Miranda kookt zelf met veel plezier en leert het jou ook graag. “Je moet even de juiste tools hebben, en van proberen kan je leren. Het maakt niet uit dat het wel eens fout gaat. Iedereen kan koken.” In Food Forum, het Flevoland paviljoen op de Floriade, werkt Sharon aan het menu voor de toekomst.

Bring yourself, Sharon will do the same

Sharon De Miranda is 36 jaar. Ze werkt als Chefkok bij Food Forum (Flevoland paviljoen op de Floriade Expo) in Almere.

Sharon is geboren in Nederland, maar haar multiculturele achtergrond is te proeven in haar gerechten. “Ik kook met alle windstreken mee. Hutspot met rendang bijvoorbeeld, heerlijk vind ik dat.” In Curaçao volgde ze een koksopleiding gericht op de Caribische keuken, vervolgens in Amsterdam met het accent op de Franse keuken. Sinds 2015 is Sharon De Miranda een bekend gezicht op de Nederlandse televisie als een van de chefs in het programma BinnensteBuiten. Hier kookt ze gerechten die betaalbaar en maakbaar zijn voor iedereen.

Op voedselreis door de provincie

In het Food Forum op de Floriade wordt de provincie Flevoland als innovatieve voedselproducent in de etalage gezet. Sharon mocht als nieuwe chef van het paviljoen uitgebreid research gaan doen voor een duurzame kaart. En dat begint bij het gebruiken van lokale producten. “Ik ging door heel Flevoland op zoek naar duurzame producten voor het samenstellen van mooie menu’s. Het was echt een eyeopener, welke lokale producten we allemaal hebben en hoe lekker je hiermee kan koken. Ik was zo verrast door wat er allemaal is. Weet ik hoeveel vissoorten. De vraag is er niet naar, dus je ziet het niet.”

Haar voedselreis is uitgewerkt tot ‘het menu voor de toekomst’. “Dat betekent voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen, zonder dat we daarbij de aarde uitputten.” De kaart is zoveel mogelijk plant-based en seizoensgebonden. “Eet meer plantaardig en minder vlees, dan ben je goed bezig, voor de toekomst!” Sharon bedacht: “Ik ga volledig lokaal koken! Behalve drie dingen, die ik wel echt nodig heb: koffie, cacao en kokosmelk. Voor de rest is alles lokaal. Ook kruiden en specerijen.” In het Food Forum gebruikt ze dus geen citrusvruchten. Die groeien niet in Nederland. “Maar je kan bijvoorbeeld heel veel doen met appelazijn. Olijfolie vervang ik door koolzaadolie. En de vis komt van Urk.”

Eet minder vlees, en meer met de seizoenen mee, dat is ook nog goed voor je portemonnee.

Experimenteren en laten proeven

Sharon is niet het type om haar ideeën op te dringen. Liever laat ze mensen eerst iets zien en proeven. “Dan vraag ik, heb je iets gemist en dan ga je pas het verhaal vertellen wat hierachter zit. Verduurzamen op mijn manier, dat het ook leuk kan zijn.” De menukaart wordt niet echt gebruikt, vertelt ze lachend. “Ik ben graag aan het experimenteren en wil bovendien niets weggooien. Als de groenteboer een goeie aanbieding heeft, dan maak ik daar iets moois mee. Mensen krijgen hier eigenlijk niets dierlijks van mij. En iedereen gaat weg en zegt: ik heb niets gemist. Dat is toch mooi?!” Sharon is niet tegen vlees, maar het zou wel wat minder kunnen op het bord. En kies bewust. “Ik vraag bijvoorbeeld aan een boer speciaal om haantjes in plaats van kippen, stiertjes in plaats van koe en bokjes in plaats van geit.”

Op weg naar een gezonde, duurzame toekomst

Sharon gaat verder op deze weg, want het heeft haar echt gegrepen en gemotiveerd. “Als ik deze reis niet zo had gedaan, had ik het zelf ook niet allemaal geweten. Het is haalbaar, niet extreem, je kan goede keuzes maken. Ik geloof er echt in en het is ook leuk om te doen.” Het eten met de seizoenen mee en koken met lokale producten, op een makkelijke manier, komt dan ook terug in haar nieuwe kookboek Colorful Food. Volgende stappen op haar pad die komen vanzelf, daar heeft ze alle vertrouwen in. En tot besluit: “Ik denk niet dat mensen bewust ongezonde keuzes maken. Eet minder vlees, en meer met de seizoenen mee, dat is ook nog goed voor je portemonnee.”

Hoe zie je Nederland over 10 jaar?

“Hoe ik Nederland graag zou wíllen zien is meer inclusief en met meer diversiteit. Kijk, ik ben ook gewoon in Nederland geboren. En toch zien mensen mij als een allochtoon. Ik heb een Hollandse moeder, een Caribische vader en een Indische oma. Ook in het koken heb ik veel verschillende invloeden meegekregen, maar wie zegt dat alleen de pieper Nederlands is?!” “Ik kan allerlei producten zien liggen en bedenk daar dan gerechten bij, dat vind ik het leukste om te doen,” besluit Sharon dan toch enthousiast. Over 10 jaar hoopt Sharon dat het voedsel op ons bord ook veranderd is. Groener en gezonder, een menu dat iedereen heeft bereikt.

Bezoek de website van Food Forum

City of Rotterdam surrounded by greenery

Greener Cities – De groene steden van morgen

Ga mee op reis naar de steden van morgen en ontdek hoe Nederland continu innoveert en haar steden steeds groener, duurzamer en gelukkiger maakt.

Lees meer over de groene steden van morgen