© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Vergaderen in het groenste hotel van Nederland

Hotel Jakarta is een van de meest duurzame hotels van Nederland en volledig energieneutraal. Of zoals Pascal Lesimanuaja het omschrijft: het groenste hotel van Nederland. Bij binnenkomst stap je zo’n beetje direct in een tropische binnentuin, het groene hart van het hotel.

Bring yourself, Pascal will do the same

Pascal Lesimanuaja is 45 jaar. Hij werkt als Sales en Marketing Manager bij Hotel Jakarta Amsterdam.

“De binnentuin is niet alleen mooi, maar heeft ook een duurzame functie. In de zomer zorgt de blad- en waterverdamping ervoor dat het 6 graden koeler is in het gebouw,” aldus Pascal, Sales en Marketing Manager en vanaf het begin betrokken bij Hotel Jakarta.

Locatie met een bijzondere geschiedenis

Op het Java-eiland lag in de negentiende eeuw de Stoomvaart-Maatschappij Nederland die lijndiensten op Nederlands-Indië onderhield. “Hier tegenover zie je de pakhuizen Amsterdam en Rotterdam. Vanuit Amsterdam vertrok men naar de Oost en vanuit Rotterdam naar de West.” De gemeente schreef in 2013 een prijsvraag uit voor een te bouwen hotel op deze locatie. Het moest aan drie voorwaarden voldoen: doe iets met de geschiedenis van deze plek, maak het duurzaam en draag bij aan de buurt. Op basis hiervan is dit unieke concept ontwikkeld en mocht hoteleigenaar WestCord het uiteindelijk gaan bouwen. “Deze locatie is voor mij persoonlijk ook bijzonder,” zegt Pascal. “Ik heb een Molukse vader. En wat ik pas afgelopen jaar hoorde is dat mijn grootouders, mijn vader en mijn oom destijds hier met het schip zijn aangekomen en voor het eerst voet aan land hebben gezet.”

Vergaderen temidden van het groen in een van de duurzaamste hotels van Nederland.

Duurzaamheid in alle facetten doorgevoerd

Duurzaamheid is in het hele concept van Hotel Jakarta ontzettend belangrijk en wordt nog steeds doorontwikkeld. Voor de bouw zijn duurzame materialen gebruikt. Zo is het hele hotel voor 90 procent opgetrokken uit hout en is maar 10 procent beton gebruikt. Daarvan is 20 procent gerecycled beton. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt door een warmte- en koudeopslagsysteem, met water uit het IJ. De 1700 m2 zonnepanelen op het dak leveren de energie om het water rond te pompen door het gebouw. Regenwater wordt opgevangen in een bassin voor het besproeien van de tropische binnentuin, die zoals gezegd ook een duurzame functie heeft. Overgebleven voedsel gaat in de ‘swirl’ en wordt verwerkt tot biomest. Het personeel draagt duurzame bedrijfskleding en er staan zelfs gerecyclede fietsen voor je klaar. “De 200 hotelkamers zijn modulair gebouwd, volledig in hout opgetrokken en op elkaar gestapeld als legoblokken,” vervolgt Pascal. “De draagmuren zijn dus ook helemaal verantwoordelijk voor de draagcapaciteit van het hotel. Verder is de afwerking door het hele gebouw uitgevoerd met bamboe. Een natuurlijk product, het ziet er heel tof uit en geeft heel veel warmte.”

Het Java-eiland ligt net buiten het centrum en heeft een eigen sfeer. Met uitzicht over de wijdse omgeving, veel postmoderne grachtenhuizen en volledig omringd door water. Toch is het hotel heel goed bereikbaar, zowel met de auto als openbaar vervoer. En met de fiets ben je in vijf minuten in de historische binnenstad van Amsterdam. Met de omwonenden is tijdens de bouw veel gesproken en gekeken waar men op dit eiland nog behoefte aan had. Zo is er een bakkerij in het hotel, waar ook de buurt gebruik van maakt. Er zijn veel faciliteiten die openbaar toegankelijk zijn. Via verschillende ingangen in het gebouw kom je bijvoorbeeld direct in de bakkerij, of het restaurant met terras aan het water, de gym en het zwembad.

Vergaderen: alles onder een dak

“Hotel Jakarta biedt 245 m2 aan vergaderfaciliteit. De zalen grenzen aan de binnentuin, je bent dus nauw verbonden met het groene hart van het hotel,” zegt Pascal. “We hebben drie zalen, die flexibel zijn in te delen in zowel één grote ruimte of als 2 of 3 kleinere. De totale capaciteit in theateropstelling is voor 200 personen. Iedereen die een zaal nodig heeft, is welkom. Dat kan zijn voor een meeting, een boekpresentatie of een groenmarkt, heel verschillend. Omdat we ook hotelkamers hebben, kan je gemakkelijk meerdaagse bijeenkomsten houden. We hebben echt alles onder een dak! Organisaties komen hier bijvoorbeeld om zich te laten inspireren voor hun eigen visie en bedrijfsvoering op het gebied van duurzaamheid. Vergaderen temidden van het groen in een van de duurzaamste hotels van Nederland.”

Op de 8e verdieping heeft Hotel Jakarta een speciaal plekje vrijgehouden voor de Skybar Malabar, genoemd naar een slapende vulkaan op Java. Omdat de glazen zijwanden hier in een punt bijeenkomen, heb je rondom een spectaculair wijds uitzicht. “Stel, je hebt een meeting gehad in een van de zalen. Wat is er mooier om de dag in de bar feestelijk af te sluiten, met aan de horizon een prachtige zonsondergang boven de skyline van Amsterdam.”

City of Rotterdam surrounded by greenery

Greener Cities – De groene steden van morgen

Ga mee op reis naar de steden van morgen en ontdek hoe Nederland continu innoveert en haar steden steeds groener, duurzamer en gelukkiger maakt.

Lees meer over de groene steden van morgen