De Kas Amsterdam
De Kas Amsterdam
Foto: © Rinze Vegelien / Eline Severijns (Media De Kas)
Categorie:Greener cities

De 8 groene Michelin-restaurants van Nederland

Lekker eten kan een ware beleving zijn. En die beleving wordt nog mooier als je gerecht niet alleen smakelijk is, maar ook bereid met aandacht voor duurzaamheid. Dus wees ecologisch in je keuze en kom dineren bij een van deze 8 restaurants die door Michelin bekroond zijn met een ‘groene ster’.

1. De Librije, Zwolle

Jonny en Thérèse Boer koken al jaren de sterren van de hemel. Dit doen ze in samenwerking met lokale boeren en met groente uit eigen tuin en kas. Het eten bij De Librije is met veel liefde bereid en dat proef je in alles, van de zelf geplukte paddenstoelen tot de zelf gevangen vis.

2. Bolenius, Amsterdam

Ook op de Amsterdamse Zuidas eet je mooie producten uit eigen moestuin. Het restaurant van Luc Kusters is het vlaggenschip van de Dutch Cuisine, een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur promoot. De groenten van Bolenius zijn ver buiten de Nederlandse grenzen beroemd.

3. De Kas, Amsterdam

Een naam zegt soms meer dan duizend woorden. Bij restaurant De Kas kweekt men circa 300 soorten groenten, kruiden en fruit in de eigen kas. Volgens de plant to plate-filosofie van Jos Timmer zijn de verse producten op je bord nog diezelfde ochtend geplukt.

4. Lokaal, Doetinchem

Het hele cirkeltje rond hebben, dat is waar Bjorn Massop van restaurant Lokaal naar streeft. Hij werkt met een ‘boer tot bord-ervaring’ waarbij zoveel mogelijk afkomstig is uit de lokale natuur. Dat houdt in dat zelfs de serveerplateaus ooit bomen waren in het plaatselijke bos.

5. De Nieuwe Winkel, Nijmegen

Heb je het over botanische gastronomie, dan heb je het over Emile van der Staak. Struinend door het voedselbos selecteert hij de planten voor zijn nieuwste gerechten. Herkomst is immers net zo belangrijk als smaak voor de wereldverbeteraars van De Nieuwe Winkel.

6. ONE, Roermond

Menukaarten van tomatenvezelpapier en organisch tafellinnen – bij restaurant ONE weten ze wat duurzaamheid betekent. In een karakteristiek fabriekspand serveert Edwin Soumang de meest avontuurlijke gerechten, bereid met groenten uit eigen moestuin.

7. Aan Sjuuteeänjd, Schinnen

Bij restaurant Aan Sjuuteeänjd (Sjuut voor vrienden) voeren biologische producten de boventoon. Met vergeten groente uit eigen tuin bereidt Jean Thoma de heerlijkste Limburgse streekgerechten. Duurzaamheid op alle vlakken staat hier hoog in het vaandel bij Aan Sjuuteeänjd.

8. Het Seminar, Zinderen

Zelfvoorzienend en idealistisch. Dat zijn de kenmerken van restaurant Het Seminar, waar geldt dat als de koe op is, het vlees op is. Jelle Wagenaar geeft voorlichting over de seizoenen en kookt -zonder menukaart- alleen met producten die op dat moment beschikbaar zijn.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Greener Cities – De groene steden van morgen

Ga mee op reis naar de steden van morgen en ontdek hoe Nederland continu innoveert en haar steden steeds groener, duurzamer en gelukkiger maakt.

Lees meer over de groene steden van morgen