Anne Frank video diary, Luna (Anne) with camera
Anne Frank video diary, Luna (Anne) with camera
Foto: © Anne Frank House, fotographer Ray van der Bas
Reisinspiratie

Het videodagboek van Anne Frank

Ontdek op een hele nieuwe manier het leven en de ervaringen van ’s werelds meest beroemde dagboekschrijfster. Met behulp van een fascinerende webserie in de vorm van een 15-delige vlog worden kijkers uitgenodigd in het verborgen achterhuis. Het videodagboek schetst een zeer persoonlijk beeld van het verhaal van Anne. Zo kunnen kijkers over de hele wereld het Anne Frank Huis bezoeken vanuit hun eigen woonkamer.

  • Zie hoe het verhaal van Anne Frank tot leven komt in een nieuw medium.
  • Leer meer over Nederland onder de Duitse bezetting.
  • Stap het Anne Frank Huis binnen zonder de deur uit te gaan.

Het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld

Wat als Anne Frank een videocamera had gekregen voor haar 14e verjaardag in plaats van een dagboek? Er zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht van het dagboek van Anne Frank, dat verhaalt over de periode van juli 1942 en augustus 1944 waarin zij en haar familie ondergedoken zaten. Het dagboek heeft nu opnieuw vorm gekregen in een videoserie. De 13-jarige actrice Luna Cruz Perez vertelt de meest belangrijke momenten uit het dagboek opnieuw in vlogstijl. De 15 delen bestrijken onder andere de ontsnapping van de familie Frank uit hun woning in Amsterdam naar het geheime Achterhuis op de Prinsengracht, hoe Anne worstelde met isolatie, haar angst voor de toekomst en herkenbare momenten in het leven van een tiener, zoals verliefd worden en conflicten binnen het gezin.

Anne Frank video diary, cast in living room

Het Anne Frank Huis

Het videodagboek is opgenomen in het Anne Frank Huis. Zo kunnen bezoekers de sfeer in de ruimte ervaren, die vrijwel niet is veranderd sinds de familie Frank het verliet. Het museum vormt een gedenkwaardig moment tijdens elk bezoek aan Amsterdam. Er zijn ook tentoonstellingen te zien over de Joodse geschiedenis, racisme en antisemitisme.

Fascinerend voor een nieuw publiek

In tegenstelling tot veel films die over Anne Frank zijn gemaakt, biedt de vlogstijl een meer intieme en persoonlijke benadering. De kijker wordt direct toegesproken via een digitaal platform dat vooral bekend is bij een jongere generatie kijkers. Er was een hoop verbeeldingskracht en innovatie nodig om het dagboek om te zetten naar dit moderne medium. De makers wilden dichtbij de feiten blijven en vertrouwden daarbij op de geschiedkundige expertise van het team van het Anne Frank Huis.

De serie is Nederlands gesproken; er is ondertiteling beschikbaar in het Engels, Duits, Portugees en Spaans. De vlog is te zien in meer dan 60 landen. Bekijk het online.

Meer digitale ervaringen over het leven van Anne Frank

Naast de videoserie kun je online nog meer te weten komen over de familie Frank. Bekijk de 360-graden rondleiding door het Achterhuis, verken het in virtual reality met behulp van de 'Anne Frank Huis VR'-app en ontdek de tentoonstelling 'Anne Frank; Haar leven, haar dagboek, haar nalatenschap’ op Google Arts & Culture.

Bezoek museums vanuit uw woonkamer

Ontdek nog Musea online en Hollandse Meesters bij je thuis, van het Rijksmuseum tot de collectie van het Mauritshuis.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer