Leer meer over sporten in Nederland - Holland.com
Foto: © Fleur Beerthuis

Dit maakt Nederland tot een sportief land

Nederland is er trots op dat we een sportief land zijn. Zo’n twee derde van alle volwassenen doet wekelijks aan sport. Met volop waterrijke landschappen, pittoreske groene velden en moderne faciliteiten is er in ieder geval genoeg reden om je hartslag omhoog te krijgen. Voetbal, hockey, tennis, hardlopen en volleybal zijn allemaal populair maar je kunt ook gaan surfen, skaten en zelfs naar de racebaan om Formule 1-kampioenen te zien. En in de zomer van 2021 worden er heel veel sportevenementen georganiseerd die ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan. Bekijk ze hier.

  • Ontdek de grootste sportevenementen in Nederland.
  • Ontdek de beste sportlocaties door het hele land.
  • Ontdek waarom Nederlanders er trots op zijn dat we een sportief, actief land zijn.

Nederland voetballand

Voetbal is een religie in Nederland, een echt voetballand. Je ziet vaak supporters in de kleuren van hun club, die op pleinen en in parken zingen voor hun elftal. Het was dan ook een enorme eer voor de Johan Cruijff Arena in Amsterdam dat er een aantal wedstrijden in het UEFA Europees Kampioenschap 2020 (in 2021) werden gespeeld. Alhoewel het nationale team uiteindelijk werd uitgeschakeld door de Republiek Tsjechië, waren ze in het verleden heel succesvol. Vooral in de Wereldcup. De Nederlanders introduceerden het concept ‘totaalvoetbal’ met de legendarische speler Johan Cruijff, naar wie voetbalvelden door het hele land zijn vernoemd. Het Nederlands vrouwenelftal doet het ook fantastisch en werd in 2017 Europees Kampioen.

Dutch football team EC 2021
Actief

Holland voetballand

Nederlanders houden van voetbal en dan vooral van het nationale 'Oranje'-team. Lees hier meer over de nationale sport.

Activiteiten

Johan Cruijff Arena

Ontdek de thuisbasis van de bekende voetbalclub Ajax.

Dutch football team during game 2021

WK historie van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal behaalde driemaal de finale van het Wereld Kampioenschap Voetbal.

Nederlands vrouwenvoetbalelftal

Ook de voetballende vrouwen doen het goed: internationale topscorers en winnaars van het EK in 2017!

Formule 1 in Zandvoort

Formule 1 is net zo geliefd in Nederland als voetbal. Die passie heeft nieuw elan gekregen door de overwinningen van het jonge Nederlandse talent Max Verstappen. Het lijkt erop dat hij een van de grootste bestuurders ooit gaat worden. Om de Formule 1 weer van start te laten gaan in Nederland, wordt in 2021 voor het eerst in 36 jaar een eigen Grand Prix-evenement gehouden. De Heineken Dutch Grand Prix vindt in september plaats op Circuit Zandvoort. Tot die tijd kunnen motorliefhebbers hun hart ophalen met de Assen TT, die traditioneel eind juni wordt gehouden.

Evenement

Bezoek de F1-race in Zandvoort

3 sep. 2021 tot en met 5 sep. 2021 Zandvoort

Kijk hoe topcoureurs de strijd aangaan tijdens de Heineken Dutch Grand Prix

Activiteiten

Circuit Zandvoort

Bezoek één van de races of kruip zelf achter het stuur van een Ferrari.

Op de tennisbaan

Ook tennisliefhebbers komen goed aan hun trekken in Nederland. Door het hele land zijn talloze openbare en particuliere tennisbanen te vinden en er worden regelmatig prestigieuze toernooien gehouden. De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) heeft zo’n 550.000 tennisspelende leden. Het grootste toernooi op de jaarlijkse tenniskalender is het ABN AMRO World Tennis Tournament, waaraan de beste spelers ter wereld deelnemen.

Talenten in de Olympische en Paralympische Spelen

Als actief en sportief land doet Nederland het doorgaans goed in de Olympische en Paralympische Spelen. Met uitgestrekte vlakten en vele meren en rivieren is het niet verrassend dat Nederlandse atleten uitstekend presteren op de onderdelen zwemmen en fietsen. Omdat Nederlandse kinderen meestal al leren schaatsen zodra ze kunnen lopen, domineren de Nederlandse sporters die competitie in de Olympische Winterspelen. In totaal wonnen ze 121 van hun 130 gouden medailles in de Olympische Winterspelen op de schaatsbaan. In de Paralympische Spelen staat Nederland op de negende plaats in het algemene medailleklassement. Niet slecht voor een klein land.

Joggen, hardlopen, wedstrijdlopen en alles daartussenin

Nederland is een plat land, en met een overvloed aan spectaculaire natuurlijke en stadslandschappen is hardlopen hier echt een plezier. Dat is waarschijnlijk de reden dat je zo vaak mensen ziet joggen op de vele mooie paden in Nederlandse steden en op het platteland. Er worden bovendien veel grote internationale evenementen gehouden. De meest vooraanstaande evenementen zijn de jaarlijkse Amsterdam Marathon en de NN Marathon Rotterdam. De Dam tot Damloop wordt ook in de Nederlandse hoofdstad gehouden. Zo’n 50.000 hardlopers rennen op deze dag van de Dam in Amsterdam naar de Dam in Zaandam. Andere bekende evenementen zijn de Kustmarathon Zeeland en de Nijmeegse Vierdaagse, ’s werelds grootste meerdaagse loopevenement.

Evenement

Amsterdam Marathon

17 okt. 2021 Amsterdam

Amsterdam Marathon: unieke race door het hart van Amsterdam.

Evenement

Dam tot Damloop

18 sep. 2021 tot en met 19 sep. 2021 Amsterdam

De Dam tot Damloop, de grootste en gezelligste hardloopwedstrijd in Nederland.

Evenement

Kustmarathon Zeeland

2 okt. 2021 Burgh-Haamstede

Doe mee of kom kijken naar de mooiste marathon in Zeeland.

Fietsen + Nederland, wat kunnen we nog meer zeggen?

Wanneer mensen aan Nederland denken, denken ze vaak als eerste aan fietsen! Met het platte landschap, milde klimaat en meer dan 37.000 kilometer aan fietspaden is het een veilige en leuke manier om je te verplaatsen. De Nederlandse liefde voor fietsen betekent ook dat men het ook als sport heel serieus neemt. In 1954 was Amsterdam de eerste plaats buiten Frankrijk waar de Grand Départ, de startetappe, van de Tour De France werd gehouden. Sinds die tijd is de competitie nog zes keer in Nederland gehouden en Rotterdam en Den Haag willen allebei graag de Grand Départ opnieuw organiseren in 2024 of 2025. Ook een ander groot internationaal fietsevenement, de Giro d’Italia, heeft geschiedenis in Nederland en is al drie keer in ons land gestart. In 2022 begint het Spaanse fietsevenement La Vuelta in de provincies Utrecht en Noord-Brabant.

Watersport in Nederland, altijd leuk

26% van Nederland ligt onder zeeniveau. Het is dan ook geen wonder dat watersporten heel populair is. Of je nu wilt zeilen, zwemmen, surfen of iets anders, je kunt overal deelnemen aan watersport. Er worden ook grote evenementen gehouden, waaronder de HISWA te water, de North Sea Regatta zeilcompetitie en zelfs de Kampioenschappen skûtsjesilen, waar traditionele Friese ‘Skûtsjes’ strijden om de beker. Friesland bezit de grootste aaneenschakeling van binnenwateren in heel Europa en is dan ook een van de beste plekken om watersport te beoefenen in Nederland.

Watersporten

Watersport in Nederland

Nederland bestaat voor zo'n 16% uit water. Maak hier gebruik van en kom zeilen, suppen, surfen, kiten, duiken en nog veel meer...

Evenement

HISWA te water

1 sep. 2021 tot en met 5 sep. 2021 Lelystad

Het evenement voor iedereen die van watersport houdt.

Evenement

North Sea Regatta

14 mei 2021 tot en met 15 mei 2021 Geannuleerd Scheveningen

Het jaarlijkse zeilfestival van Den Haag waar zeilers en niet-zeilers op afkomen voor boten, races en amusement.

Watersporten

Watersport in Friesland

Friesland is een geweldige recreatiebestemming.

Coastline Brouwersdam
Beach

Kitesurfen

Met een vlieger kun je niet alleen het strand, maar ook het water op.

Eervolle vermelding

Alhoewel we een paar sporten hebben overgeslagen, kunnen we geen pagina over sporten in Nederland publiceren zonder golf te vermelden. De sport wordt steeds populairder in Nederland en daarmee worden er ook steeds meer golfclubs geopend. Wil je weten waar je een tee kunt vinden? Bekijk dan onze golfpagina.

Actief

Golf in Nederland

Met meer dan 200 golfbanen verspreid over heel Nederland heeft u een brede keuze.