Zeeuwse Zilte Zaligheden - Holland.com
Culinair Nederland

Zeeland. Land van Zilte Smaken.

De hele dag de zilte lucht inademen doet je verlangen naar eten uit de zee. Zeeland kent een groot aantal visrestaurants waar de Zeeuwse chefs werken met lokale producten: oesters, Oosterscheldekreeft en zeekraal. Dat doen ze goed, want Zeeland heeft, met name in Zeeuws-Vlaanderen, veel restaurants met één of meerdere Michelinsterren. Voor culinaire hoogstandjes zit je in Zeeland dus goed!

  • Proef zeegroenten als lamsoor en zeekraal.
  • Vaar mee met de ‘Onrust’ en leer alles over kreeftenvissen.
  • Geniet van een diner in een sterrenrestaurant.

Zeeland. Land in zee.

Dat zie je ook aan de regionale keuken en de producten die zee en land opleveren. Saeftingher lamsvlees is bij voorbeeld door kenners geroemd ‘pre salé’-lamsvlees. Dat wil zeggen dat het vlees door het buitendijks grazen van nature een zilte, gekruide smaak krijgt. Steeds bekender zijn de zeegroenten lamsoren (in het Nederlands eigenlijk zeeaster; lamsoren is de Zeeuwse naam) en zeekraal.

Zeeuwse specialiteiten

Mosselen

Van alle Zeeuwse zilte zaligheden is de mossel toch wel het beroemdst. Het vissen van mosselen vindt al ruim 150 jaar plaats in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen ongeveer 6.000 hectare groot. Ook mosselen uit de Waddenzee worden uiteindelijk aangeduid als mosselen uit Zeeland. Dit komt omdat de Wadden-mosselen niet in de Waddenzee, maar in de Oosterschelde worden schoongespoeld.

Het mosselseizoen vangt in principe in juli aan. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel. Mosselen kan je eten in de maanden met een ‘r’ erin, maar weinigen beseffen dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met april in het jaar erop loopt. Mosselen eten als de ‘r’ in het seizoen is (zomer, herfst, winter) zou dus beter passen!

Oosterscheldekreeft

Een dier met een uniek DNA: de Oosterscheldekreeft. Deze kreeft smaakt anders, zachter dan de gemiddelde Europese kreeft en komt alleen in de Zeeuwse Oosterschelde voor. Liefhebbers van kreeft wachten vol ongeduld op de start van het Oosterscheldekreeftseizoen dat loopt van 1 april tot 15 juli. In die periode mag de Oosterscheldekreeft gevangen worden. Het kreeftenvlees is ziltig zoet en heeft een verleidelijke, fijne en zachte smaak. De gerechten met Oosterscheldekreeft worden over het algemeen ondersteund met andere ingrediënten en producten van Zeeuwse bodem.

Tip: het is een unieke ervaring om kreeft te eten aan boord van de Onrust. Je maakt een rondvaart op de Oosterschelde, je krijgt uitleg en een demonstratie kreeftenvissen én je proeft op de terugweg deze Zeeuwse delicatesse.

Zeeuwse oesters

Voor de oesterliefhebber heeft Zeeland een reputatie hoog te houden.  Er is keuze uit twee soorten: de Zeeuwse creuse (Japanse oester) en de Zeeuwse platte oester, die schaars is en uniek van smaak. Daarom worden deze ook rauw gegeten, met wat peper en een druppel citroensap! De platte oesters zijn volgens velen de lekkerste en komen uit het Grevelingenmeer. De oesters worden opgevist van september tot en met mei en zijn dan 3 à 4 jaar oud. Ze worden dan opgeslagen in oesterputten.  In het Zeeuwse vissersdorp Yerseke kan je de oesterputten bezoeken.

Pêche à pied of voetvissen

Zelf op zoek gaan naar schaal- en schelpdieren langs de Zeeuwse kust, dat is voetvissen of ‘pêche à pied’. Iedereen mag per etmaal maximaal 10 kilo schelpdieren voor eigen consumptie verzamelen. Vraag locals naar de beste plekken!

Voor meer informatie over Zeeland, kijk op www.vvvzeeland.nl

Culinaire ervaringen

Culinaire hotspots in Nederland

Ontdek hier enkele bijzondere locaties in Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer