Escher in Het Paleis - Holland.com
Kunst in Nederland

Escher in Het Paleis

Adres:
Lange Voorhout 74
2514EH Den Haag

De kunstenaar M.C. Escher (1898 – 1972) is een van de bekendse grafische kunstenaars ter wereld. Tot op de dag van vandaag fascineert hij door zijn spel met perspectief, ruimte en werkelijkheid. De hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn te bewonderen in Escher in Het Paleis, het voormalige winterpaleis van de koningin-moeder Emma in Den Haag.

  • Betreed de interactieve wereld van Escher op de 2e verdieping.
  • Bewonder de Metamorpose III van M.C. Escher.
  • Wandel door de prachtige zalen van Het Paleis.

Escher in Het Paleis in Den Haag is gewijd aan het wereldberoemde werk van de Nederlandse grafisch kunstenaar M.C. Escher (1898-1972). Het is een unieke permanente thematische opstellingen in het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma in Den Haag. Hier ervaart u hoe de kernwoorden Eeuwigheid en Oneindigheid de hoofdrol spelen binnen zijn oeuvre.

Bij eeuwigheid spelen natuur, perspectief en spiegeling de belangrijkste rol. Dit zijn van oudsher onderwerpen die kunstenaars hebben beziggehouden.

Onder oneindigheid vallen wiskundige principes zoals vlakvullingen, veelvlakken van sterren en planeten en de structuur van kristallen.
Het lijkt alsof de traditionele onderwerpen zoals natuur vooral in zijn Italiaanse tijd, 1924-1935, voorkomen en de wiskunde of oneindigheid na 1937 de overhand heeft. De tentoonstelling laat zien dat beide groepen nauw verweven zijn en blijven bij M.C. Escher.

In de Italiaanse tijd staat de natuur centraal, maar later maakt hij nog steeds prachtige voorstellingen als Drie Werelden, en Modderplas. Escher ontwikkelt zijn eerste grote vlakvulling in 1922. Als hij na 1937 het thema herneemt, is de natuur zijn grootste inspiratiebron: vogels, vissen en reptielen staan vaak centraal. Kringlopen, cirkellimieten, metamorfosen, het Perpetuum Mobilé, de doorgaande beweging, en de geschakelde ruimte zijn de speciale ‘Escher verbinding’ tussen eeuwigheid en oneindigheid.

De combinatie van kunsthistorische- met wiskundige onderwerpen is bijzonder, het is de kern van Eschers werk. Zijn wiskundige thema’s liggen buiten het traditionele kunstkader, maar geven zijn prenten juist de onverwachte draai. Hij deelt deze voorliefdes met kunstenaars zoals Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer en Antoni Gaudi. Hoogtepunt van de tentoonstelling is de 7 meter lange, rond opgestelde, Metamorphose III. Je kan hier eindeloos omheen blijven lopen, om op deze manier bijna zelf onderdeel te worden van Eeuwigheid & Oneindigheid.

Meer in Escher in het Paleis 

Naast het werk van M.C. Escher kan je in Escher in Het Paleis ook de door Hans van Bentem ontworpen kroonluchters en de parketvloer van Donald Judd bewonderen. De tweede etage is veranderd in een interactieve wereld voor de presentatie: ‘Kijken als Escher’. Door de innovatieve attracties word je deel van Eschers wereld.

Het winterpaleis van de koningin-moeder Emma biedt een koninklijk decor aan de werken van M.C. Escher. Een onvergetelijke ervaring aan de bezoeker.

Meer informatie vind je op https://www.escherinhetpaleis.nl/

Kunstmusea

Tickets

Koop hier je tickets voor je museumbezoek.

Kunstmusea

Het museumgebouw

Bewonder het winterpaleis van Koningin-Moeder Emma Waldeck-Pyrmont.

Film over het museum

Vond je dit interessant? Ontdek meer