Het Concertgebouw, dé muziektempel - Holland.com
Foto: © Jordi Huisman
Kunst in Nederland

Het Concertgebouw, dé muziektempel

Adres:
Concertgebouwpleinn 10
1071LN Amsterdam

In een van de mooiste gebouwen in Amsterdam aan het Museumplein, vind je een van de beroemdste concertzalen ter wereld. In Het Concertgebouw beleef je een unieke akoestiek en een programmering van absolute wereldklasse.

  • Beleef een concert van een beroemd orkest, dirigent of solist.
  • Naast klassieke muziek staan er ook jazz- en popconcerten op het programma.
  • Maak je keuze uit meer dan 600 concerten per jaar.

Akoestische hoogvlieger

De akoestiek in Het Concertgebouw behoort tot de drie beste ter wereld. Net als hun huisorkest.

Wie denkt dat klassieke muziek elitair is, is duidelijk nog niet in Het Concertgebouw in Amsterdam geweest. Hoe chic het pand uit 1888 ook oogt, de drempel wordt er zo laag mogelijk gehouden met ticketprijzen tussen 0 en 300 euro. Ook wie geen musicologie studeerde, beleeft hier een fijne avond. De programmatie is opzettelijk breed en combineert klassieke muziek met wereldmuziek, pop en jazz. In de vorige eeuw traden hier al grootheden op zoals Miles Davis, Chet Baker, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Erg leuk: als je een kaartje koopt, krijg je bij de meeste concerten op voorhand en in de pauze een gratis drankje. In het weekend kan je een ontbijt in het café combineren met een licht verteerbaar Zondagochtend Concert van een uurtje.

Mooi toeval

Samen met het Koninklijk Concertgebouworkest is de akoestiek van de Grote Zaal hét paradepaardje van Het Concertgebouw. Dankzij de bijzondere nagalm behoort die tot de drie beste ter wereld. Hun slogan ‘Alles klinkt mooier in Het Concertgebouw’ hebben ze dus niet gestolen. Maar dat het hier zo juist nagalmt, is eigenlijk toeval. De architect tekende voor het eerst een concertzaal en baseerde zich gewoon op de bouwtekening van het concertgebouw in Leipzig. Zelfs anno 2018 is het met de beste meetapparatuur nog een groot raadsel hoe het komt dat de akoestiek hier zo bijzonder is.

Dat Het Concertgebouw er staat, is dankzij een handvol paar notabele Amsterdamse burgers die in hun stad een concertzaal misten en het initiatief namen tot de bouw. Tegenwoordig trekt het Museumplein waar het gebouw aan staat jaarlijks 4,5 miljoen bezoekers, maar eind 19de eeuw was dit een moeras tussen de weilanden. De architect vergat in zijn ontwerp enkele essentiële dingen, zoals de kleedkamers. Tot de grote renovatie in de jaren ‘80 – waarbij een volledige kelderverdieping werd gemaakt – trof je in de gangen muzikanten aan in hun onderbroek. Tijdens de rondleidingen op woensdag, vrijdag en zondag leer je nog veel meer bij over het gebouw en krijg je écht een kijkje achter de schermen. Voor gezinnen met kinderen biedt Het Concertgebouw onder meer familieconcerten (vanaf 6 jaar) en KleuterSinfonietta (4 en 5 jaar). Later dit jaar opent Het Concertgebouw naast het populaire café op het gelijkvloers een permanent restaurant in de Pleinfoyer op de eerste verdieping.

FEMALE

In het komende seizoen 18-19 staan vrouwen in de spotlights. We zijn al vertrouwd met zangeressen en vrouwelijke muzikanten op het podium, maar onder dirigenten en componisten zijn de rollen minder goed verdeeld. Onterecht, vindt Het Concertgebouw en zet hen daarom extra in de verf.

MAHLER

In mei 2020 organiseert Het Concertgebouw voor de derde keer een Mahler Festival. In 1920 en 1995 was dat al een enorm succes. Tour de force wordt de uitvoering van alle tien de symfonieën door vier internationale toporkesten die Gustav Mahler zelf ooit dirigeerde.

Meer informatie over het Concertgebouw vind je op https://www.concertgebouw.nl/ 

Bekijk deze video: Het Concertgebouw

Vond je dit interessant? Ontdek meer