Ontdek de vorstelijke tuinen van Paleis Het Loo, welke zich mogen rekenen tot de mooiste van Europa! - Holland.com
Kunst in Nederland

Paleis Het Loo & The Garden of Earthly Worries

Adres:
Amersfoortseweg
7313AA Apeldoorn

Het hoofdgebouw van Paleis Het Loo is tot medio 2021 gesloten wegens vernieuwing en verbouwing. Van april tot september 2019 is het museum 'BuitenGewoon Open': In de tuin, stallen en op het voorterrein worden er allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd. Vanaf 2 april kan je de tentoonstelling ‘The Garden of Earthly Worries’ bezoeken.

  • Bezoek de voor het eerst gepresenteerde tentoonstelling in de tuinen van Paleis Het Loo.
  • Bewonder de werken van Daniel Libeskind.
  • Ontdek het koninklijke verleden van het museum.

Paleis Het Loo toont van 2 april 2019 tot medio 2021 ‘The Garden of Earthly Worries’, een presentatie van vier imposante eigentijdse sculpturen naar ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het is voor het eerst dat er hedendaagse kunst wordt getoond in de tuin van Paleis Het Loo. Libeskind is wereldwijd voor zijn spectaculaire architectonische en stedenbouwkundige ontwerpen bekend.  

‘The Garden of Earthly Worries’ is een presentatie van vier abstracte beelden die de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide symboliseren. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen ze bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuse gevolgen voor mens en natuur. De 17e-eeuwse paleistuin verbeeldt het paradijs, als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur. De aarde verandert echter zienderogen onder invloed van het menselijk handelen. Met de vier beelden plaatst Libeskind een groot contrast in de barokke paleistuin.

Studio Libeskind in New York geniet internationale faam vanwege ontwerpen voor musea en andere culturele en openbare gebouwen wereldwijd, zoals het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York. Daniel Libeskind is tevens ontwerper van het nog te realiseren Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De kunstenaar ontving vele prijzen voor zijn werk.

Meer informatie vindt je op de website van Paleis Het Loo.

Het project is mede tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij, het Mondriaanfonds en BPD Cultuurfonds.

Paleis Het Loo

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een buitenverblijf en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat terug te zien is op Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. In de Franse tijd woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Hij liet de tuinen bedekken met een grote laag zand en maakte er een Engels landschapspark van. Later zijn de tuinen weer teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin naar het originele ontwerp uit de tijd van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.

De tuinen van Paleis Het Loo mogen zich rekenen tot de mooiste van Europa!
Meer informatie vindt je op de website van Paleis Het Loo

Tickets

Koop hier de tickets voor je tuinbezoek.

Een tour door de tuinen van Paleis Het Loo

Vond je dit interessant? Ontdek meer