Actief genieten in Oerprovincie Drenthe - Holland.com
Thuis in Nederland

Drenthe, Oerprovincie van Nederland!

Wanneer het leven draait om overvolle agenda’s, continue bereikbaarheid en talloze verplichtingen, is het soms tijd om de wereld om je heen even op pauze te zetten. Terug naar de basis en naar dat wat echt belangrijk is. Samen tijd doorbrengen en samen genieten. Ontdek je oerinstinct en word wakker in stilte. Ontbijt met uitzicht op paarse ruige heidevelden. Kom dit najaar naar Drenthe, de Oerprovincie van Nederland, en ontdek de mooiste en indrukwekkendste verhalen.

  • Rijd over de Hunebed Highway die dwars door Drenthe loopt.
  • Krijg een inkijkje in de gedachten die Van Gogh bij Drenthe had.
  • Kijk hoe de schapen spelen in het stro in de grootste schaapskooi van Nederland.

Ontdek de Koloniën van Weldadigheid

Het verhaal over 100.000 armen, landlopers en paupers uit de steden die in Drenthe een kans kregen op een beter bestaan. Een bijzondere geschiedenis, waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn. Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe, in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord.

Fietsroutes in Drenthe

Rijd over de Hunebed Highway

Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De meeste hunebedden vind je op de Hondsrug. Een gebied dat barst van de Oerhistorie. En waar je, naast de hunebedden, nog veel meer spannende verhalen ontdekt en avonturen beleeft. Ben je met de auto? Rijd dan over de Hunebed Highway. Van de 52 hunebedden in Drenthe staan er 47 langs deze route die dwars door Drenthe loopt.

Leven en werk van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Drentse landschap. Tijdens zijn verblijf in Drenthe legde hij een stukje geschiedenis vast met zijn vele schetsen, tekeningen en schilderijen. Deze geschiedenis komt tot leven tijdens een bezoek aan het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam. Ook is het een aanrader om het Veenpark in Barger-compascuum te bezoeken. Volg hier de museumroute "Ezels van Vincent" en je krijgt een inkijkje in de gedachten die Van Gogh bij Drenthe had. Verder kun je in ‘t Aole Compas ervaren hoe Bargermond eruitzag in 1920.

De grootste schaapskooi van Nederland

Loop de trap op in de grootste schaapskooi van Nederland en kijk naar beneden hoe de  schapen spelen in het stro. De schaapskooi Bargerveen is in 2018 geopend door Koning Willem-Alexander en biedt onderdak aan ruim 1000 schapen en 100 koeien. De dieren grazen in het omliggende hoogveen gebied. Naast Bargerveen zijn er verschillende schaapskooien in Drenthe te vinden, waar je de natuurlijke begrazers van Drenthe ontmoet. 

Ik was er slechts 24 uur en keerde naar huis alsof ik een week vakantie had gehad, met energie voor tien.
Marleen van @bijzonderplekje

Blijf nog eventjes en kom bijzonder overnachten

Zoveel te doen, dat lukt nooit in één dag. Blijf dus gerust een nachtje. Drenthe biedt vele kwalitatieve hotels en B&B’s. Wil je een keer wat anders? Kom dan overnachten in een boomhut of plaggenhut. Weg van de hectiek van alledag, op een toplocatie Of ga al wandelend naar je Cabiner midden in de natuur. De Cabiner bevat een heerlijk comfortabel bed, zodat je de volgende morgen goed uitgerust de wandelschoenen weer aan kan trekken.

Fietsen

Ontdek meer van Drenthe

Meer informatie, inspiratie, routes en de leukste tips.

Werelds Erfgoed van Drenthe

Vond je dit interessant? Ontdek meer