Verken Holland boven Amsterdam op de fiets en geniet in Nederland. - Holland.com
Foto: © NVF
Thuis in Nederland

Fietsen in Holland boven Amsterdam

Holland boven Amsterdam en het typische Hollandse landschap wordt volledig omringd door de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk. Het gebied is een geweldige fietsregio met een goed gemarkeerd fiets- en wandelnetwerk.
Meer weten

  • Ervaar Zuiderzee romantiek tijdens een fietstocht door Enkhuizen.
  • Verken heel Nederland boven Amsterdam op Westfriese Omringdijk.
  • De charmante steden Hoorn en Alkmaar bezoeken op een 68 kilometer lange tocht.

1. Zuiderzee romantiek in Enkhuizen

Combineer een bezoek aan de prachtige stad Enkhuizen met een wandeling langs de zee. De route begint bij het historische treinstation van Enkhuizen leidt je verder langs de jachthavens. Vanaf hier gaat de route verder naar de Marker haven en het Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum toont de levens van de mensen die aan de voormalige Zuiderzee woonden. Dit veranderde uiteindelijk in het IJsselmeer met de aanleg van de Afsluitdijk. Met deze en tal van andere hoogtepunten van de route is de route in totaal 15,5 kilometer lang.
Bekijk de route

2. Westfriese Omringdijk

­Fiets over de dijk en laat je betoveren door de schoonheid van de natuur. De Westfriese Omringdijk is een 126 kilometer lange dijk, die bestaat uit een combinatie van verschillende kleine dijken. De 136 kilometer lange fietsroute brengt je langs de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik. Enkele hoogtepunten van deze tour zijn de grote Noord-Hollands molens, meerdere gebouwen uit de VOC-tijd, het Westfries Museum in Hoorn, de stoomtrein die tussen Hoorn en Medemblik rijdt en langs het centrum van Alkmaar.
Bekijk de route 

3. Hoorn - Alkmaar

Combineer het bezoek aan beide steden met een mooie fietstocht en een heerlijke tussenstop. Deze 68 kilometer lange tocht neemt je mee op een rondweg vanuit Hoorn via Alkmaar. Het begin- en eindpunt is hier in het kleine stadje De Hulk. Tijdens het fietsen maak je niet alleen kennis met deze charmante steden, maar ook met de natuur van Holland boven Amsterdam.
Bekijk de route

Traditionele gerechten

Onze tip: De Oude Bakkerij

Maak een stop bij het oude bakkersmuseum tijdens je fietstocht. Het museum toont hoe allerlei lekkernijen vroeger werden bereid en verkocht.

Fietsen

Routeplanner

Plan je eigen route langs het knooppuntennetwerk voor korte fietstochten, of combineer ze met de landelijke fietsroutes (LF-Routes).

Fietsen

RouteYou

Ontdek hier de mooiste fietsroutes in Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer