De Zeeuwse kust is ideaal voor een zomerse fietstocht. - Holland.com
Thuis in Nederland

Fietsen met zicht op zee

De Panoramaroute (39 km) volgt het kustfietspad van West Zeeuws-Vlaanderen. Haar naam dankt ze aan het prachtige panorama over de Westerschelde en de Noordzee dat je onderweg te zien krijgt. De Panoramaroute is een route waar je zowel binnendijks als buitendijks kunt fietsen. Buitendijks fietsen, dus aan waterzijde van een dijk, is een unieke ervaring die je alleen in Zeeland kunt beleven.

  • Pak je fiets en geniet van prachtige panorama’s.
  • Rust even uit op het brede strand van Nieuwvliet Bad.
  • Neem een kijkje in het Visserijmuseum in Breskens.

Breskens

Breskens is de maritieme badplaats bij uitstek, met een eigen vissershaven en een moderne jachthaven met 850 ligplaatsen. De voortdurende passage van enorme zeeschepen op de Westerschelde zorgt ervoor dat het hier nooit saai is. In het centrum vind je talloze terrassen en eetgelegenheden. Een bezoek aan het Visserijmuseum is ook zeker de moeite waard. In 2012 werd gestart met de aanleg van Waterdunen, een groot natuur- en recreatiegebied. De natuur van Waterdunen is bijzonder, omdat deze in verbinding staat met de Westerschelde. Een getijdenduiker in de dijk bij Breskens zorgt er dan voor dat het Westerscheldewater het gebied in- en uitstroomt. De verharde paden laten je het gebied met de fiets verkennen.

Retranchement

Het andere uiterste van de Panoramaroute is Retranchement, het meest zuidwestelijke kustdorp van Nederland. De wallen en het fort Nassau zijn goed bewaard gebleven. Neem tijd voor een wandeling over de wallen, en een bezoek aan de houten standerdmolen uit 1818. Aan de sinds 1873 ingepolderde Zwingeul markeren drie grenspalen met hetzelfde nummer 364 , de zogeheten ‘Drieling van Retranchement’, de grens tussen Nederland en België. De witte grenspalen dragen allemaal het jaartal 1845, het jaar waarin het verloop van de grens werd vastgelegd.

De verdronken polder

Nieuwvliet-Bad, halverwege tussen Breskens en Retranchement, heeft één van de mooiste en breedste stranden in Zeeuws-Vlaanderen. De 55 hectare grote Verdronken Zwarte Polder herinnert aan een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Na een dijkdoorbraak werd de vruchtbare poldergrond in 1802 prijsgegeven aan de golven. Daardoor is het een uniek natuurgebied in Nederland, met naast lamsoor, zulte en zeekraal ook minder bekende planten die gedijen op de grens van zoet en zout water. Het gebied is voor fietsers niet toegankelijk, maar vanaf het fietspad op de zeedijk is het prima te overzien. Wandelen mag langs de gemarkeerde paaltjes.

Nuttige info

De route kan op elk willekeurig knooppunt gestart worden en is in te korten tot 26 of 14 kilometer. Vanuit Breskens kun je een veerboot naar Vlissingen nemen (7 euro retour met fiets). Ideaal voor een dagje fietsen op de eilanden Walcheren of Zuid Beveland, of voor een bezoek aan Middelburg.

 Info over overnachtingen en horeca www.vvvzeeland.nl

Vond je dit interessant? Ontdek meer