Genieten in het Waterlinielandschap - Holland.com
Thuis in Nederland

Genieten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie, die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch, heeft alles in zich om een paar dagen even helemaal tot rust te komen. Wie in het gebied op ontdekkingstocht gaat, komt langs talloze restaurants, bijzondere overnachtingsplekken en interessante musea. Veelal gevestigd in forten die een nieuwe bestemming hebben gekregen.

  • Boek een overnachting bij het luxe B&B Fort Bakkerskil.
  • Geniet van een prachtige wandeling door het waterlinielandschap langs forten en lekker eten en drinken.
  • Maak een virtuele vlucht over de Waterlinie en leer over de geschiedenis ervan.

Het groene waterlinielandschap met z’n kastelen, forten, bunkers en karakteristieke stadjes nodigt uit tot een meerdaags bezoek. Sfeervolle B&B’s en luxe hotels zijn een uitstekende uitvalsbasis voor een stevige wandeling, fietstocht of relaxte autorondrit. Wie wil er bijvoorbeeld niet wakker worden in een Commandeurswoning en uitkijken op het indrukwekkende Slot Loevestein of in slaap vallen in een van de luxueuze suites van Hotel Goud en Zilver in Gorinchem? Of kies voor een van de landelijk gelegen B&B’s op het Eiland van Schalkwijk nabij Utrecht. Van daaruit is het heerlijk lopen en fietsen.

Op pad

Sowieso is het goed wandelen in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het loont om gewoon op pad te gaan en je te laten verrassen, maar er zijn ook vele speciale wandel- en fietsroutes. Denk bijvoorbeeld aan het Jan Blankenpad, een spannende wandeltocht door de uiterwaarden en over de dijk tussen het Werk aan het Spoel en Fort Everdingen. Ook mooi: de vijftien kilometer lange Vurensche Polderpad die start vanaf Fort Vuren.

Bezig zijn in de buitenlucht maakt hongerig en dorstig en dat komt goed uit. Liefhebbers van een heerlijk diner, goed glas wijn of verfrissend glas bier hebben keuze te over. Zo mogen fans van een lekker biertje Fort Everdingen niet missen, de stoere thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. Meer op zoek naar een avond lang heerlijk tafelen? Probeer dan eens restaurant Rijnzicht in Doornenburg of Huis de Wiers in Vreeswijk. Zin in iets van de grill? Restaurant Caatje aan de Lek in Culemborg bij Fort Werk aan het Spoel is dan zeker een aanrader.

Shoppen & musea

Het is goed mogelijk dagen door de prachtige natuur te dwalen, maar bezoekers doen er goed aan ook tijd voor een stadsbezoek in te ruimen. Het sfeervolle vestingstadje Woudrichem mag niet gemist worden en wie lekker wil shoppen moet vooral tijd inplannen om Utrecht en Gorinchem te verkennen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een ingenieus systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers en de historie- en kunstliefhebber kan zijn hart ophalen in de vele musea die de gehele linie of een onderdeel hiervan belichten. In bijvoorbeeld Vestingmuseum Naarden en het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten wordt duidelijk waarom de Nieuwe Hollandse Waterlinie als grootste rijksmonument van Nederland is genomineerd voor de status van UNESCO Werelderfgoed  als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, die deze status al heeft.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie biedt voor ieder wat wils. Van historie en sportieve buitenactiviteiten tot culinaire hoogtepunten en ontspannend shoppen. Ontdek het zelf en geniet!

Voor meer informatie kijk op www.nieuwehollandsewaterlinie.nl

Bekijk deze video en geniet alvast van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Vond je dit interessant? Ontdek meer