Heerlijk fietsen, wandelen en geniet van zalig eten in het liniegebied - Holland.com
Thuis in Nederland

Genieten in het liniegebied

Zin in een stevige wandeling, een relaxte fietstocht, een bezoek aan een fort of genieten van het uitzicht terwijl de lekkerste hapjes en drankjes worden geserveerd? In het liniegebied kan het allemaal. Waarom zou je thuisblijven? De Nieuwe Hollandse Waterlinie wacht op je! 45 forten, 6 vestigingen, 2 kastelen, sfeervolle stadjes en de beste restaurants en de mooiste fiets- en wandelroutes door eindeloos groen. Ooit was de 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie bedoeld om de vijand uit het oosten tot staan te brengen, tegenwoordig is het volop genieten in het gebied dat zich uitstrekt van Muiden tot aan de Biesbosch. 

  • Sfeervolle stadjes, de beste restaurants en bijzondere overnachtingsmogelijkheden.
  • Talloze fiets-, wandel- en vaarroutes door de mooiste groene landschappen.
  • Dwaalroutes, klompenpaden, Happen & Stappen en meer.

Dagtochtje of meerdaagse trip

Dagtochtjes zijn een goede manier om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te verkennen, maar wie het liniegebied écht wil ontdekken kiest voor een meerdaagse trip. Overnachtingsplekken genoeg! Wil je slapen in locaties waar ooit soldaten gelegerd waren dan kies je voor een van de forten die tot B&B omgetoverd zijn. Ben je een echt buitenmens? Op veel fortterreinen kun je uitstekend kamperen. Maar eerlijk is eerlijk, een tent of caravan is niet voor iedereen. Gelukkig zijn er in vestingsteden als Gorinchem en Naarden luxueuze B&B’s en hotels te vinden.

Historie en heerlijk eten & drinken

In het liniegebied gaan historie, natuur en heerlijk eten en drinken hand in hand. Overal kun je meer te weten komen over de tijd dat soldaten de vochtige forten bevolkten en de waterlinie nog vol in bedrijf was om de vijand buiten de deur te houden. Nu zijn proeflokalen, taveernes, brasserieën, restaurants en terrassen te over. Zo is het goed zitten bij de brasserie op Fort Altena en bij Brasserie de Buurman, gebouwd op de plek waar vroeger de fortwachterswoning van Batterij onder Poederoijen stond. Zin in een goed glas bier? Ga dan eens langs bij het proeflokaal van brouwerij Duits & Lauret in Fort Everdingen. Of maak een pitstop bij Caatje aan de Lek bij Werk aan het Spoel. Het is wel op eigen risico want de kans bestaat dat je nooit meer weg wilt wanneer je eenmaal in de zon op het terras geniet van je drankje.

Lekker fietsen

Een goed café, imposant fort of prachtig natuurgebied is nooit ver weg. Alles ligt dicht bij elkaar waardoor de fiets het vervoersmiddel bij uitstek is. Niet in de laatste plaats omdat er talloze routes zijn uitgezet die je door de mooiste groene landschappen voeren en tegelijkertijd de inwendige mens niet uit het oog verliezen. In verschillende gebieden zijn er dan ook Happen & Trappen-routes te vinden: fietsen en heerlijk eten en drinken langs de Linge, de Waal en in de buurt van Utrecht. Makkelijk en lekker!

Geweldig wandelen

Over routes gesproken; het is geweldig wandelen in het liniegebied. Er is zelfs een spiksplinternieuw langeafstandswandelpad van 350 kilometer dat loopt van Volendam tot aan Dordrecht. Vind je dit iets te gortig dan is het ook mogelijk losse etappes te lopen of een andere wandeling uit te zoeken. Dwaalroutes, klompenpaden, Happen & Stappen en ga zo maar door. Wandelen kan ook in de sfeervolle vestingsteden die een bezoek meer dan waard zijn. Ontdek de rijke historie van plaatsen als Woudrichem, Gorinchem en Weesp, maar neem zeker ook de tijd voor de leuke winkeltjes en fijne terrassen.

Meer weten: www.nieuwehollandsewaterlinie.nl

Bekijk deze video: Op stap in de Waterlinie

Vond je dit interessant? Ontdek meer