Historie, markt en culinair genieten kan in Holland boven Amsterdam - Holland.com
Thuis in Nederland

Genieten in Holland boven Amsterdam

In Holland boven Amsterdam vind je diverse historische steden, indrukwekkende musea, gezellige markten en restaurants met culinaire hoogstandjes. Maak kennis met de oneindige mogelijkheden. 

  • Loop door de smalle straatjes met monumentale panden of door de steden met een rijk vissersverleden.
  • Van weekmarkten tot brocante markten, er is voor ieder wat wils.
  • Er is altijd een restaurant, café, lunchroom of strandpaviljoen dat bij jouw smaak past.

Historische steden boven Amsterdam

Historische steden en stadjes, het wemelt ervan in Holland boven Amsterdam. Loop door de smalle straatjes met monumentale panden of door de steden met een rijk vissersverleden.

Schagen

Bezoek bijvoorbeeld Schagen. Hier hangt een gemoedelijke sfeer die voelbaar is wanneer je door de smalle winkelstraatjes loopt of plaatsneemt op een terrasje rond het gezellige marktplein. Neem ook een kijkje bij het Schager Slot. Dit kasteel is gerestaureerd en is tegenwoordig een hotel.

Den Helder

Den Helder is omringd door water en staat bekend om zijn levendige vishandel en sterke marinebasis. Aan het strand kun je heerlijk uitwaaien, dineren doe je bij een van de goede (vis)restaurants aan de kust. Rond de Waddenzee vind je prachtige natuur, maar ook even ten zuiden van de stad zijn mooie natuurgebieden.

Gouden Eeuw steden

De Gouden Eeuw was een periode van welvaart voor de Republiek der Nederlanden, met name door oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De rijke geschiedenis van de welvarende VOC-steden is nog steeds zichtbaar. In Hoorn, Medemblik en Enkhuizen slenter je heerlijk langs de fraaie panden uit die roemrijke tijd. Enkhuizen heeft een prachtig oud centrum, havens vol levendigheid, vele musea, attracties en leuke winkels. Ook Hoorn is een machtige VOC-stad. In deze havenstad aan het Markermeer vind je luxe terrassen, allerlei winkels en culturele ontmoetingsplekken.

Bekijk alle historische steden

Minder mooi weer? Duik een museum in

Bezoek je een van de steden in Holland boven Amsterdam, maar valt het weer wat tegen? Dan zijn er tal van musea die een bezoek waard zijn. Het Westfries Museum toont op intrigerende wijze het verre verleden van Hoorn. Het museum is gehuisvest in één van de mooiste monumenten van de stad. Bij Den Helder ligt Fort Kijkduin, van oorsprong een landfort. Je vindt hier een Noordzee-aquarium, een museum en een zoölogische expositie. Benieuwd hoe mensen vroeger aan de Zuiderzee woonden voordat de Afsluitdijk er was? Dat ervaar je in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Bekijk alle musea

Struinen op de markt

Waar je ook bent in Holland boven Amsterdam, er is altijd wel een markt te vinden. Van weekmarkten tot brocante markten, er is voor ieder wat wils. Op de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever kun je verse vis direct van de visser kopen. Deze markt is elke zaterdagochtend. Iedere maand tijdens koopzondag in Enkhuizen is de gezellige Dijkmarkt. Struin langs de kramen met kleding, antiek, curiosa en boeken. Een ambachtelijke, biologische markt vind je iedere laatste zondag van de maand in Hoorn. In Medemblik stallen de marktlieden elke maandag hun waar voor je uit. In Marktstad Schagen kun je iedere donderdag terecht op de weekmarkt. Altijd de leukste marktkramen met typisch Westfriese producten.

Kijk in de agenda voor alle markten

Culinair genieten

Lunchen met een schitterend uitzicht over de polder, even pauze bij een strandpaviljoen na een strandwandeling of een diner met een haven als decor. Waar je ook voor gaat, het kan in Holland boven Amsterdam. Veel restaurants maken voor hun gerechten gebruik van streekproducten die vers van de boerderij komen en dat proef je. Er is voldoende keuze om ervoor te zorgen dat je heerlijk kunt eten of drinken. Van culinaire hoogstandjes tot huisgemaakte friet en van vers gemalen koffie tot luxe cocktails. Er is altijd wel een restaurant, café, lunchroom of strandpaviljoen dat bij jouw smaak past.

Culinair in Holland boven Amsterdam

Meer informatie?

Kijk voor alle tips en voor meer informatie op www.hollandbovenamsterdam.com

Ontdek Holland Boven Amsterdam

Vond je dit interessant? Ontdek meer