Ga op ontdekkingstocht en leer stad en land van Groningen kennen. - Holland.com
Thuis in Nederland

Genieten van de herfst in Groningen

Adres:
Grote Markt 29
9712HS Groningen
Bekijk de website

Weidse landschappen rondom een bruisende stad. Maak je hoofd leeg, daar waar de natuur ongestoord zijn gang kan gaan, of prikkel je geest met kunst en festivals. Groningen, de meest noordelijk gelegen provincie van Nederland, heeft het allemaal. Ga mee op ontdekkingstocht en leer de bijzondere parels van stad en land kennen. Proef de eigenzinnigheid. Voel de kracht van stilte. Groningen heeft alle combinaties: Puur genieten in Groningen.

  • Een variatie aan cafés, restaurants en winkels in de historische binnenstad.
  • Prachtig stuk land, rijk aan natuurgebieden net buiten de stadsgrenzen.
  • Fantastisch uitzicht, al fietsend over de dijk.

Wadden wierden en wuivend graan

De provincie, leeg? Wij noemen het liever weids. Lopend over de bodem van de Waddenzee of fietsend langs het wuivende graan: in Groningen reikt je blik kilometers ver. Met de wind door je haren lijkt de horizon oneindig. Meer, breder, verder? Zoek het hoger- op een dijk, bezoek een stoer kerkje op een wierde of beklim de Martinitoren in de gelijknamige stad Groningen.

Oude stad met een jong hart

Meer fietsen dan auto’s en altijd gezellig volle terrassen: dat zijn de onmisbare kenmerken van de studentenstad Groningen. Met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar is Groningen de jongste stad van Nederland. De oude historische binnenstad biedt een veelheid aan cafés, restaurants en winkels. Sla vooral de Zwanestraat en de Folkingestraat niet over. Dit bruisende stukje Groningen,, is een must-see voor iedereen die Groningen bezoekt. Kom vervolgens tot rust in de verborgen hofjes of laat je wegblazen door de kleuren van het Groninger Museum. Om elke hoek valt weer iets nieuws te ontdekken.

Actief erop uit

Voorbij de stadsgrenzen ligt een prachtige stuk land dat rijk is aan natuurgebieden zoals UNESCO Waddenzee werelderfgoed en eeuwenoude cultuurlandschappen. Hier ontdek je het erfgoed van Groningen in de vele borgen, kerken en prachtige dorpjes met een levendige geschiedenis.

De beste manier om dit moois te ontdekken? Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan. Zo kun je het échte Groningen ervaren.

Fietsen over de dijk

Spring op de fiets en rijd de route Kiek over Diek. Al fietsend over de dijk heb je een fantastisch uitzicht, met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant de aardappel- graan- en koolzaadvelden. De fietsroute voert je in 90 kilometer over, voor en achterlangs de dijk. 
Tijdens deze tocht passeer je onder andere het kleinste getijdenhaventje van Nederland, Noordpolderzijl. Neem hier een pauze en geniet van de vergezichten en de stilte. Vervolg je fietsroute en eindig in het pittoreske Zoutkamp, het vissersdorp dat bekend staat om haar gekleurde huisjes.

Culinaire hotspots

Liefhebbers van eten en drinken kunnen hun hart ophalen met de Mest en Vork fietsroute. Hier fiets je in 40 kilometer langs allerlei culinaire hotspots. Je moet er wel even flink voor doortrappen, maar met al die mooie vergezichten en vriendelijke wierdendorpjes is dit bepaald geen straf.

Drink koffie op Landgoed Verhildersum. Loop de lange oprijlaan af en wandel de geschiedenis in van deze eeuwenoude borg. Vervolg je route en stop in Houwerzijl. Hier vind je in een verbouwde kerk Nederlands enige Theemuseum.

Wat ga jij doen in Groningen? Ga erop uit en laat je verrassen.

Meer weten: www.visitgroningen.nl

Kiek over Diek fietsroute

Op de fiets balanceren tussen Wad en land.

Mest en vork fietsroute

Proef het karakter van Groningen

Bruisend Groningen

The village that never sleeps

Roadtrip Groningen

Een weekend in een andere wereld.

Vond je dit interessant? Ontdek meer