Hollandse kaasmerken - Holland.com
Beroemde Nederlandse iconen

Hollandse kaasmerken

De kaasindustrie in Holland is een belangrijk onderdeel van de economie. Kaas en bloemen zijn de grootste Hollandse exportproducten. Er zijn veel bekende Hollandse kaassoorten; de voornaamste types zijn Goudse en Edammer kaas. Maar dit zijn kaassoorten, geen merken. De merken die internationaal bekend zijn, maken veel verschillende soorten kaas. Uniekaas produceert bijvoorbeeld Gouda, Edam, Hollandse Chèvre, Mimolette en andere kazen.

  • Kaas is één van de grootste Nederlandse exportproducten.
  • Bezoek het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar.
  • Wandel over de kaasmarkten van Edam en Gouda.

Reypenaer, Nijntje en de markten

Andere kaasmerken in Holland zijn het kleinere bedrijf Reypenaer, dat een geweldig proeflokaal runt in de winkel in Amsterdam. Er zijn ook veel kleinere, ambachtelijke kaasmakers die alleen in Hollandse kaaswinkels verkrijgbaar zijn. Er is zelfs een merk voor kinderen, Miffy Dutch Cheese, waarop Nijntje, een vriendelijk konijntje uit Hollandse prentenboeken staat. Nijntje heet in het Engels Miffy, vandaar de naam. Voor de toerist die de traditionele Hollandse kazen wil proeven tijdens zijn reis in Holland is een bezoek aan de kaasmarkt van Edam of Gouda een aanrader.

Gouda en Edam

De bekendste kaassoorten in Nederland zijn Gouda en Edam. Genoemd naar de plaatsen waar de kaas van oorsprong vandaan komt. Nu wordt Gouda en Edam kaas overal ter wereld gemaakt. Alleen kaas met de toevoeging Holland, dus Edam Holland en Gouda Holland komt écht uit Nederland en is een beschermde merknaam.

De beste kaas in Holland vinden

Wanneer u in Holland bent, is het een goed idee naar een kleine, plaatselijke kaaswinkel te gaan. Er is er een in bijna elke stad en elk dorp.  Kies de kaassoorten die u nog nooit heeft geproefd, van kaas van geitenmelk tot kaas van schapenmelk. Bezoek het Reypenaer Proeflokaal in Amsterdam en ga met de bus op dagexcursie naar Edam om de kaasmarkt te zien. Bij de kaasmarkt in Alkmaar staat het waaggebouw, waarin ook het Hollands Kaasmuseum is gevestigd. Hier kunt u zelf ontdekken wat het verschil is tussen kaas van de boerderij en kaas uit de fabriek. Of bezoek een van de traditionele kaasboerderijen, zoals die van de ambachtelijke kaasmaker Henri Willig. Kaas is verweven met het Hollandse leven. Elke bezoeker moet de vele soorten hebben geprobeerd.

Blog:

Vond je dit interessant? Ontdek meer