Ontdek de Nederlandse klassiekers - Holland.com
Beroemde Nederlandse iconen

Ontdek de Nederlandse klassiekers

Tulpen, kaas, klompen en molens; dat zijn de bekende iconen van Nederland. Gelukkig zijn ze nog overal in volle glorie te zien... juist in het voorjaar!

  • Ga kaas proeven op de Alkmaarse kaasmarkt.
  • Meer dan 600 molens openen hun deuren op Molendag.
  • De lente is hét seizoen om de tulp op zijn mooist te zien.

Hoe Hollands had u het willen hebben? Molens, kaas, tulpen.... wie van de Hollandse klassiekers houdt, kan de komende lente weer volop genieten. Want dan gaan niet alleen de tulpen weer open, maar ook talloze Nederlandse attracties die voor vele toeristen de highlights van Nederland zijn.

Kaasmarkt in Alkmaar

Elk jaar, op de eerste vrijdag in april, gaat in Alkmaar de kaasmarkt van start. Om 10 uur ’s ochtends, wanneer de bel gaat, liggen de kazen opgestapeld en komt de kaas meester controleren. Daarna gaat het 'handjeklap' beginnen en even later ziet u de traditionele kaasdragers, met hun bijzondere loopje, de kazen wegbrengen. En als u dan toch in Alkmaar bent, mag een bezoekje aan het Kaasmuseum eigenlijk niet ontbreken.

Nationale Molendag

Elke tweede zaterdag in mei is het Nationale Molendag en dat betekent dat meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Nederland en daarover hoort u alle verhalen tijdens deze dag. Bovendien kunt u vele molens van binnen bekijken en organiseren de molenaars leuke rondleidingen en activiteiten.

Tulpen

Het tulpenseizoen loopt van half maart tot half mei maar de tulp is doorgaans half april op zijn mooist. Prachtige exemplaren kunt u bewonderen in de Keukenhof, de grootste bloemententoonstelling ter wereld. Naast de beroemde bollenstreek rondom Lisse en Hillegom, is ook de Noordoostpolder een  bekend tulpengebied. Tijdens het Tulpenfestival wordt hier een route uitgestippeld langs schitterende tulpenvelden en zijn er allerlei leuke culturele en culinaire activiteiten. 

Evenement

Kaasmarkt Alkmaar

2 apr. 2021 tot en met 24 sep. 2021 Uitgesteld Alkmaar

Bekijk het unieke schouwspel op de kaasmarkt in Alkmaar.

Evenement

Tulpenfestival + Tulpenroute

16 apr. 2022 tot en met 7 mei 2022 Lelystad

Ontdek de langste en kleurrijkste tulpenroute van Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer