Geschiedenis van tulpen in Holland - Holland.com
Tulpen

Geschiedenis van tulpen in Holland

Tulpen komen oorspronkelijk uit het Ottomaanse Rijk (tegenwoordig Turkije). Ze werden in de 16e eeuw geïmporteerd naar Nederland. Toen Carolus Clusius het eerste belangrijke werk over tulpen schreef in 1592, werden de bloemen zo populair dat zijn tuin regelmatig werd belaagd en zijn bloembollen verdwenen. Tijdens de bloei van de Gouden Eeuw werd ook deze elegante en kleurrijke bloem steeds belangrijker. De tulp was te zien op schilderijen en tijdens festivals. Halverwege de zeventiende eeuw waren tulpen zelfs zo populair dat ze zorgden voor de eerste economische luchtbel, de “tulpenmanie”. De bloembollen werden zo duur dat ze als betaalmiddel werden gebruikt tot de tulpenmarkt instortte.

Tulpen thuis en in het buitenland

Tegenwoordig staat Holland nog steeds bekend om zijn tulpen en andere bloemen. Vaak wordt het land de “bloemenwinkel van de wereld” genoemd. Tulpen worden gekweekt op enorme bloemenvelden vol rijke kleuren. In de lente worden overal in Holland tulpenfestivals gehouden.  De Hollanders namen hun liefde voor tulpen mee toen ze zich in het buitenland vestigden. Ook in New York (oorspronkelijk Nieuw Amsterdam) en Holland, Michigan, worden nu tulpen gevonden en tulpenfestivals gehouden. Vooral in Michigan is de band met de Hollandse wortels zeer sterk.

Spelen tussen de tulpen

Als u de tulpenvelden wilt zien, is de lente de beste tijd om naar Holland te reizen. De Noordoostpolder is het gebied waar de meeste tulpen te vinden zijn en het Tulpenfestival loopt van eind april tot begin mei. Er zijn overal bloemenmarkten en tuinen. In Aalsmeer, bij Amsterdam, staat de grootste bloemenveiling ter wereld. Dit is echt een spektakel. Als u door tuinen wilt wandelen is de Keukenhof, de grootste bloementuin ter wereld, een goede keuze. Dit ligt ten zuiden van Haarlem en u herkent de locatie waarschijnlijk, want als u ooit een foto van een tulpenveld heeft gezien, is die waarschijnlijk in de Keukenhof genomen. De festivals maken vaak deel uit van reispakketten en groepsreizen. De meeste tuinen liggen op een route van het openbaar vervoer zodat ze gemakkelijk te bereiken zijn.

Flowers

Tulpen

Er was eens een bloem, die nergens kon aarden. Uiteindelijk kwam de tulp in Nederland terecht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer