Claus van Amsberg werd op 6 september 1926 als zoon van Claus-Felix von Amsberg en Gosta von dem Bussche-Haddenhausen geboren in het Duitse plaatsje Dötzingen. Na zijn huwelijk met Prinses Beatrix werd hij aangeduid met Prins Claus, Prins der Nederlanden en Jonkheer van Amsberg.
- Prins Claus van Amsberg werd op 6 september 1926 in Duitsland geboren.
- Op 10 maart 1966 trouwde hij met Prinses Beatrix.
- Prins Claus is op 6 oktober 2002 overleden.
Het leven van Prins Claus
Prins Claus behaalde zijn examen voor het middelbaar onderwijs in 1944, waarna hij direct werd opgeroepen militaire dienst. Na drie maanden aan de pantseropleiding in Denemarken werd hij naar Italië gestuurd. Aan gevechtshandelingen nam de prins nooit deel. Hij werd 1945 krijgsgevangen gemaakt door de Amerikanen en ingezet als chauffeur en tolk. Hetzelfde jaar nog werd hij ontslagen en vestigde hij zich in Hitzacker.
Prins Claus moest zijn middelbare schooldiploma opnieuw halen in 1947, omdat het oorlogsdiploma niet werd erkend. Daarna studeerde hij rechten aan de Universiteit van Hamburg. Vanaf 1957 ging hij in dienst van het West-Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken en werd hij diplomaat.
Op oudejaarsavond 1962 leerden Claus van Amsberg en Prinses Beatrix elkaar kennen. Na diverse ontmoetingen werd in 28 juni 1965 hun verloving aangekondigd. Dit ging niet zonder slag of stoot, want twintig jaar na de oorlog lag de Duitse nationaliteit van de prins nog steeds gevoelig in Nederland. Ze trouwden op 10 maart 1966 in het stadhuis van Amsterdam. Na het huwelijk verhuisden het paar naar Kasteel Drakensteyn en kregen ze drie zonen: Willem-Alexander (1967), Friso (1968) en Constantijn (1969).
Begin jaren negentig werd bij Prins Claus de ziekte van Parkinson geconstateerd. Zijn gezondheid ging vanaf dat moment langzamerhand achteruit. Nadat hij in 1998 werd behandeld voor prostaatkanker volgden periodes van ziekte elkaar sneller op. Op 6 oktober 2002 overleed Prins Claus. Een week later werd Prins Claus der Nederlanden bijgezet in de grafkelder van de Koninklijke Familie in de Nieuwe Kerk te Delft.
Werkzaamheden van Prins Claus
Prins Claus heeft gedurende zijn leven diverse functies gehad, onder andere bij de Nederlandsche Bank, de Koninklijke PTT Nederland en Verkeer en Waterstaat. Zijn bijzondere aandacht ging uit naar ontwikkelingssamenwerking. Zijn interesses gingen verder uit naar monumentenzorg, muziek, ruimtelijke ordening, technologische vernieuwingen, natuur en milieu.
Op zijn zeventigste verjaardag werd het Prins Claus Fonds voor cultuur en ontwikkeling opgericht. Jaarlijks wordt de Prins Claus Prijs uitgereikt aan initiatieven die een bijzondere bijdrage leveren aan cultuur en ontwikkeling in derdewereldlanden.