Categorie:De Nederlandse Koninklijke Familie

Prins Friso (1968 – 2013)

Prins Friso is de tweede zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. Hij werd op 25 september 1968 geboren in Utrecht. Prins Friso werd officieel aangeduid als Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg. Prins Friso heeft een oudere broer, Koning Willem-Alexander (1967), en een jongere broer Prins Constantijn (1969).

  • Prins Friso werd in 1968 geboren als tweede zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus.
  • Hij trouwde in 2004 met Mabel Wisse Smit. Samen hebben ze twee dochters.
  • In 2013 overleed Friso aan de gevolgen van een ski-ongeluk.

Het leven van Prins Friso

In 1986 behaalde Prins Friso zijn vwo examen, waarna hij Mechanical Engineering aan de University of California te Berkeley ging studeren. In 1988 ging Prins Friso verder met luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft, die hij succesvol afsloot in 1994. Tussen 1990 en 1995 doorliep Prins Friso ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1997 behaalde hij zijn MBA aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau (Frankrijk).

Prins Friso bekleedde enkele maatschappelijke functies en had een glansrijke carrière, die begon bij de firma McKinsey & Company. Achtereenvolgens werkte Prins Friso bij Goldman Sachs International, TNO Space en Wolfensohn & Company en URENCO.

Prins Friso trouwde Mabel Wisse Smit op 24 april 2004 in de Oude Kerk te Delft. Het paar had ervoor gekozen geen toestemmingswet in te dienen bij de Staten-Generaal. Hierdoor was Prins Friso officieel geen lid meer van het Koninklijk Huis en maakte hij geen aanspraak meer op de troon. Prins Friso, Prinses Mabel en hun kinderen behoorden wel tot de Koninklijke Familie. Na het huwelijk verhuisden ze naar Londen en kregen twee dochters; Luana (26 maart 2005) en Zaria (18 juni 2006).

Ski-ongeluk en overlijden Prins Friso

Op 17 februari 2012 raakte Prins Friso ernstig gewond bij een ski-ongeluk. Prins Friso werd bedolven door een lawine in het Oostenrijkse ski dorp Lech. De prins lag twintig minuten onder de sneeuw en werd vijftig minuten gereanimeerd. Aan het ongeval hield de prins ernstige hersenschade over.

Op 12 augustus 2013 kwam de officiële mededeling dat Prins Friso op 44 jarige leeftijd is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval in Oostenrijk. Na een periode van ruim een jaar waarin hij verpleegd werd in het Wellington ziekenhuis in London, was hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch waar hij is overleden.