© Jan Bijl / NBTC
Holland heeft een rijke geschiedenis op het gebied van kaas en kaasmaken, die teruggaat tot de tijd van de Romeinse bezetting. Gouda en Edam zijn de grootste kaasexporteurs in Holland. De kaasproductie vormt een belangrijk onderdeel van de Hollandse economie: er wordt jaarlijks een half miljard kilo kaas uitgevoerd variërend van Goudse tot Limburger kaas. Als u naar Holland reist, is het altijd een goed idee om kaas mee naar huis te nemen. Er is een aantal regels voor de uitvoer van Hollandse kaas.

Regelgeving voor kaas

Hollandse kaas wordt vaak gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) zuivelproducten. Andere landen hebben bepaalde regels over wat er wel en niet het land mag worden binnengehaald. Denk hieraan als u kaas koopt om mee naar huis te nemen en controleer de regels die gelden voor uw thuisland. Leden van de EU-landen hebben minder problemen en beperkingen dan reizigers uit de V.S. U kunt maximaal 5 kilo kaas voor persoonlijk gebruik invoeren in de V.S. Als u meer wilt invoeren, moet u de kaas via een importbedrijf aanschaffen. Andere landen die niet tot de EU behoren, hebben vergelijkbare regels.

Tips voor kaasvervoer

In het algemeen reist kaas beter als u het laat vacuümverpakken in de winkel van aankoop. Veel winkeleigenaren zijn bekend met de im- en exportregels waarmee toeristen te maken krijgen en kunnen u helpen kaas te kiezen en te verpakken. Zo kan de kaas veilig mee naar huis, stinkt uw bagage niet bij aankomst en kunt u de kaas meenemen door de douane.

Kaas van de kaasboerderij

Breng een bezoek aan een kaasboerderij en kom erachter hoe deze overheerlijke Hollandse kaas gemaakt wordt. Bij deze boerderijen verpakken ze de kaas precies zo dat u het veilig mee naar huis kunt nemen.

Kom meer te weten over typisch Hollands eten door te genieten van de overheerlijke geschiedenis en attracties van Cheese Valley.