Watertaxi Rotterdam
© Hansenn via iStock
Categorie:Openbaar vervoer

Door Nederland reizen met de veerboot

In een waterrijk land als Nederland speelt het openbaar vervoer over het water een grote rol. Logisch dus dat je in Nederland met verschillende veerdiensten van A naar B kunt.

  • Lees meer over het gebruik van de veerdiensten in Nederland.
  • Bezoek de molens van Kinderdijk per veerdienst.
  • Ontdek de Waddeneilanden per boot.

Het pontje in Amsterdam

Ook in en rond Amsterdam kun je gebruik maken van veerponten en watertaxi’s. Zo zijn er verschillende veerdiensten die je vanaf het Centraal Station (achterzijde) over het IJ naar Amsterdam-Noord brengen. Wil je bijvoorbeeld het EYE Filmmuseum bezoeken, neem dan de pont vanaf het Centraal Station richting Buiksloterweg. De veerpontdiensten in Amsterdam zijn gratis en de vertrektijden vind je aan de kade op de borden.

Waterbus Rotterdam & Dordrecht

De Waterbus is een snelle vervoersdienst tussen Rotterdam en Dordrecht. Deze is niet gratis; je kunt betalen met een anonieme OV-chipkaart of een wegwerpchipkaart kopen. Je mag jouw fiets gratis meenemen. Let op, de Waterbus heeft zomers en ’s winters een verschillende dienstregeling dus informeer altijd even naar de actuele vertrektijden.

Watertaxi's

Wil je zich in Rotterdam op een snelle en bijzondere manier van A naar B stap dan eens in bij de Watertaxi Rotterdam. De Watertaxi Rotterdam heeft zo’n 50 aanlegplaatsen in Rotterdam en omstreken en is niet alleen snel maar zorgt ook voor een spectaculaire ervaring om Rotterdam vanaf de rivier te ervaren. De ritprijzen hangen af van de groepsgrootte en afstanden, informeer van te voren over de mogelijkheden. Ook in Amsterdam kun je met de watertaxi snel over de grachten van Amsterdam. Er zijn verschillende opstapplekken door de stad. Het hoofdstation bevindt zich bij het VVV-kantoor op het Stationsplein bij Amsterdam Centraal Station. Hier kun je eveneens meer informatie krijgen over de dienstregeling en prijzen.

Driehoeksveer naar Kinderdijk

Het Driehoeksveer is een dagelijkse veerverbinding tussen Ridderkerk, Krimpen a/d Lek en Kinderdijk. Het Driehoeksveer is ideaal om de molens van Kinderdijk te bezoeken. Je mag bovendien jouw fiets of scooter meenemen. Kaartjes kosten € 2,- voor volwassenen en € 1,25 voor kinderen. Informeer vooraf naar de dienstregeling met de actuele vertrektijden.

De Waddeneilanden 

De Waddeneilanden behoren sinds 2009 tot het Werelderfgoed en bestaan uit de bewoonde eilanden; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Stuk voor stuk eilanden met een bijzonder en eigen karakter die je vanaf het vasteland met de boot kunt bereiken.

  • Texel bereik je vanaf Den Helder (Noord-Holland), daar vertrekt ieder uur een dubbeldeks veerboot die 20 minuten later het eiland bereikt. U kunt ook uw auto meenemen op de veerboot.
  • Vlieland en Terschelling zijn beide per boot bereikbaar vanaf Harlingen (Friesland). Vanuit Harlingen ben je met de reguliere dienst in 1,5 uur op het eiland met de sneldienst binnen 45 minuten. Reis je naar Terschelling vanuit Harlingen dan duurt de reguliere dienst 2 uur en de sneldienst ongeveer 45 minuten. De afvaarten naar de eilanden zijn dagelijks op verschillende tijden.
  • Ameland bereik je vanuit Holwerd (Friesland) en de overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Wil je jouw auto meenemen op de overtocht, dan is dat geen probleem, reserveer wel even van te voren telefonisch een plek!
  • Vanuit Lauwersoog (Groningen) vertrekt ongeveer 4 keer per dag de veerboot richting Schiermonnikoog. Lauwersoog is vanuit Groningen of Leeuwarden makkelijk met openbaar vervoer en/of auto te bereiken.

Tip van de redactie

Informeer voor de actuele vertrektijden en de prijzen van de Waddeneilanden veerdiensten bij de lokale VVV-kantoren.

Bijna alle plaatsen in Nederland zijn te bereiken met het openbaar vervoer. Check gemakkelijk in en uit met OVpay of de OV-chipkaart. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Vond je dit interessant? Ontdek meer