HTM tram arrives at the platform
© Hugo de Wolf via Gemeente Den Haag
Categorie:Openbaar vervoer

Met de bus, tram en metro

Een fijne manier om door een stad te reizen in Nederland is per bus, tram en metro. Het is niet alleen een voordelige manier van reizen, ook is er een goede infrastructuur die u makkelijk van A naar B brengt.

  • Ontdek Amsterdam, Rotterdam en Den Haag snel en voordelig met de tram.
  • Lees hier de voordelen van reizen met bus, tram en metro.
  • Reis voordelig met het Holland Travel Ticket off peak (€ 39,- per dag)!

Bus

Het busvervoer in Nederland kent een uitgebreid stads- en streekvervoer. Dat betekent dat u overal in Nederland gebruik kunt maken van busdiensten die u snel en voordelig naar de meeste plekken brengen. Hoewel er in verschillende streken verschillende aanbieders van busdiensten zijn, sluiten ze veelal goed op elkaar aan en bereikt u snel uw bestemming. Om te reizen in de bus heeft u een geldig vervoersbewijs nodig; een wegwerpchipkaart of anonieme OV-chipkaart. Ook kunt u een wegwerpchipkaart in de bus kopen maar veelal bent u dan wel duurder uit.

Tram

De tram is een ideaal vervoermiddel in de grote steden; u kunt eenvoudig in- en uitstappen, u bent snel en voordelig op uw bestemming en u ziet onderweg ook meteen een glimp van de stad. Zo behoort tramlijn 2 in Amsterdam tot een van de beste tramritten van de wereld! In Amsterdam vindt u eveneens de meeste tramlijnen, zestien om precies te zijn, maar ook in Rotterdam, Utrecht en Den Haag vindt u goede tramverbindingen. Zo bent u bijvoorbeeld vanaf Den Haag Centraal in ongeveer 15 minuten op de boulevard van Scheveningen! De trams rijden meestal van zes uur 's morgens tot middernacht, bekijk altijd even de vertrekborden bij de halte voor de exacte tijdstippen. Reist u met de tram dan heeft u een geldig vervoersbewijs nodig; een wegwerpchipkaart of anonieme OV-chipkaart. Ook kunt u in de tram een wegwerpchipkaart kopen maar veelal bent u dan wel duurder uit.

Metro

Naast trams en bussen kunt u in de steden Amsterdam en Rotterdam gebruik maken van metroverbindingen. Deze zijn ook voordelig en zijn veelal wat sneller dan de trams. Zo bent u bijvoorbeeld vanaf station Duivendrecht binnen enkele minuten in hartje Amsterdam. In Rotterdam reist u eenvoudig met de metro naar bijvoorbeeld dierenpark Blijdorp, de haven van Rotterdam of zelfs door naar Den Haag Centraal; ook wel de Randstadrail genoemd (een tussenvorm van metro, trein en tram). Reist u met de metro dan heeft u een geldig vervoersbewijs nodig; een wegwerpchipkaart of anonieme OV-chipkaart. Ook kunt u voor de metro een wegwerpchipkaart bij een kaartautomaat in het metrostation kopen.

Reizen met de OV-chipkaart

In het openbaar vervoer in Nederland reist u met een zogenaamde OV-chipkaart; een soort creditcard die geldig is voor bus, tram, metro en trein. Aangezien er geen aparte OV-chipkaart voor toeristen is, kunt u het beste gebruik maken van een 'anonieme' OV-chipkaart. Een anonieme OV-chipkaart kost eenmalig 7,50 euro, maar dan staat er nog geen saldo op. U dient de anonieme OV-chipkaart op te laden bij een balie of een (NS-)kaartautomaat met het roze OV-chipkaart logo erop. Voor het reizen met bus, tram of metro dient u minimaal 4 euro op uw anonieme OV-chipkaart te hebben staan. Eenmaal opgeladen kunt u de anonieme OV-chipkaart direct gebruiken in de bus, tram en de metro! Zorg dat u altijd aan het begin van uw reis incheckt en vergeet bij aankomst van uw bestemming niet uit te checken.

Dagkaarten en wegwerpchipkaart

Speciaal voor toeristen zijn er dagkaarten van 1 tot 7 dagen beschikbaar voor onder meer Amsterdam of Rotterdam. Hiermee kunt u tegen een voordelig tarief, onbeperkt de hele stad doorreizen. Daarnaast kunt u, wanneer u geen anonieme OV-chipkaart heeft, ook een wegwerpchipkaart kopen. Een wegwerpchipkaart is geschikt voor een korte reis en heeft een beperkte geldigheidsduur voor bus, tram of metro in een stad. Een wegwerpchipkaart is geschikt voor incidentele reizigers. Reist u meerdere malen met het openbaar vervoer in Nederland dan is een anonieme OV-chipkaart handiger en veelal voordeliger.

Betalen in het openbaar vervoer

De meest gebruikte manier om met het openbaar vervoer te reizen is door gebruik te maken van een OV-chipkaart. Een OV-chipkaart koopt u op stations of bij tabakszaken. In trams en bussen is het mogelijk om een dagkaart of een wegwerpchipcard te kopen. Let op! In veel bussen en trams is cash betalen al niet meer mogelijk. Met ingang van 1 januari 2018 kunt u in de bus of tram alleen nog maar contactloos of per pin betalen.

Bijna alle plaatsen in Nederland zijn te bereiken met het openbaar vervoer. Check gemakkelijk in en uit met OVpay of de OV-chipkaart. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Waar je ook wil komen, in Nederland brengt de trein je er naartoe.

Vond je dit interessant? Ontdek meer