© Rudy and Peter Skitterians
Categorie:Vervoer in Nederland

Met de auto door Nederland

Ontdek Nederland met de auto en geniet van de mooiste routes door Nederland, de goede wegen en voorzieningen. Daarom hebben wij een aantal nuttige tips voor u.

  • Ontdek Nederland per auto en geniet van de goede wegen.
  • Bezoek vanuit Amsterdam al binnen een uur de historische steden Delft en Leiden.
  • Lees de tips en regels over autorijden in Nederland.
  • Wat moet u doen bij pech onderweg?

Goed wegennet

Niet alleen is Nederland een relatief klein land en zijn de afstanden dus niet al te groot, maar ook is het wegennetwerk zeer uitgebreid en overal goed onderhouden. Er is gezorgd voor een duidelijke bewegwijzering en dat maakt rijden in Nederland bijzonder veilig. Nog een voordeel; Nederland kent maar twee tolwegen: de Westerscheldetunnel en Dordse Kil. 

Overzichtelijke afstanden

Nederland is geen groot land, zo rijdt u makkelijk van en naar verschillende steden en locaties. Zo bent u bijvoorbeeld vanuit Amsterdam al binnen 1 uur in de steden als Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Delft en Leiden. Ook rijdt u vanuit Amsterdam al naar Maastricht in 2 uur en 15 minuten.

Brandstof

Of u nu op benzine, diesel of LPG rijdt, tankstations zijn in Nederland overal te vinden. Naast brandstof kunt u hier vaak ook eten, drinken, tijdschriften en kleine boodschapjes krijgen. Tip! Tank als het even kan in de bebouwde kom, want langs de snelweg is de brandstof vaak iets duurder. LPG is daarentegen voornamelijk verkrijgbaar bij tankstations buiten de bebouwde kom in verband met veiligheid. 

Maximumsnelheid  

De maximumsnelheid op de snelwegen varieert van 80 tot 130 kilometer per uur. Harder dan 100 km/uur mag alleen waar dit staat aangegeven en dan alleen tussen 19.00u ‘s avonds en 06.00u ‘s ochtends. Op verschillende snelwegen is er een trajectcontrole waarbij uw gemiddelde snelheid over een langer traject wordt gemeten. Dus let altijd goed op uw snelheid!

Regels en overtredingen 

Juist in een klein en dichtbevolkt land als Nederland is verkeersveiligheid erg belangrijk. Overal in Nederland staan er dan ook flitspalen en worden verkeerscontroles gehouden. Rijd niet te snel, bel tijdens het rijden alleen handsfree en rijd niet als u hebt gedronken. Doet u dit wel, dan kunnen de boetes oplopen tot honderden euro’s!

Naast snelheidsovertredingen zijn er nog een aantal zaken van belang. Zo is het in Nederland verplicht een gordel te dragen in het verkeer, zowel voorin als achterin. Kinderen (onder 18 jaar) die kleiner zijn dan 1.35 meter moet u in een kinderstoeltje vervoeren. En, wellicht ten overvloede, rijden onder invloed van drugs of alcohol is streng verboden!

Ik ga met de auto en neem mee…

Komt u met een eigen auto of een huurauto, let dan op dat u altijd een gevarendriehoek en een veiligheidsvest bij u hebt. Het is niet verplicht, maar in geval van pech is het handig deze te gebruiken. Daarnaast is een setje reservelampen, een EHBO- verbandtrommel, een lifehammer, warme dekens, een zaklamp en een noodoplader voor uw mobiele telefoon nuttig om bij u te hebben. Tip: zorg altijd voor voldoende eten & drinken!

Pech onderweg

Heeft u pech onderweg, breng dan eerst uzelf (en andere inzittenden) en uw auto in veiligheid. Neem vervolgens contact op met de Wegenwacht via telefoonnummer (0031) (0) 88 269 2888. In noodsituaties belt u direct met de alarmcentrale via het nummer 112. Wacht altijd achter de vangrail op hulp en laat nóóit iemand achter in de auto op rijstrook of vluchtstrook. Ten slotte, steek nooit de snelweg over, dit is levensgevaarlijk!

Parkeren in Nederland

In Nederland, en zeker in de grote steden, is op vele plekken betaald parkeren ingevoerd. U kunt uw auto op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen parkeren of in de parkeergarages. U kunt veelal betalen met uw pinpas (debet card), creditcard of muntgeld.

Huur een auto in Nederland

Wilt u een auto huren in Nederland dan kunt terecht bij vele bedrijven. Een aantal grote bekende zijn Avis, Budget, Europcar, Hertz en Sixt. Deze bedrijven hebben vestigingen op verschillende plekken in het land maar uiteraard ook op Amsterdam Airport Schiphol, bij Schiphol Plaza (nabij Aankomsthal 3). U kunt na aankomst dan gelijk in uw eigen auto stappen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer