© Stefan Klimmer via Flickr

Naast de fiets, het openbaar vervoer en de auto kunt u ook gebruik maken van taxivervoer in Nederland. De belangrijkste informatie en tips over taxi’s in Nederland hebben wij voor u op een rijtje gezet.

  • Gebruik een erkende taxi.
  • Lees meer over taxi tarieven en ritprijzen voor taxi’s en taxibusjes.
  • Vanaf elk vliegveld, zoals Schiphol, kunt u een taxi nemen naar uw bestemming.

Gebruik een erkende taxi

In de grote steden opereren verschillende taxibedrijven. De taxi's zijn makkelijk te herkennen aan het 'Taxi'-bord op het dak van de auto, maar ook aan het blauwe kentekenplaat. In veel steden vindt u vaste taxistandplaatsen (vooral bij populaire pleinen, attracties en stations). Wilt u met de taxi zorg er dan voor dat u instapt bij een erkende taxi. Elke taxi in Nederland is verplicht een chauffeurskaart met foto te kunnen tonen en ook behoren zij een vergunning per taxi te hebben. Daarnaast moeten de taxitarieven duidelijk zichtbaar zijn, zowel van buitenaf als in de taxi. Tenslotte, na afloop van de taxirit moet de chauffeur u een geprinte ritbon kunnen uitreiken. Daarop staan gegevens over de rit en het taxibedrijf.

Tarieven

Vraag altijd wat de rit u ongeveer gaat kosten vóórdat u in een taxi stapt. Kijk ook of de meter pas begint te lopen zodra uw rit begint, om discussies achteraf te vermijden. De taxi’s kennen een voorrijtarief van 7,50 euro en voor dit bedrag kunt u met maximaal vier personen, de eerste twee kilometer afleggen. De kosten bestaan dus uit dit voorrijtarief, en vervolgens de afstand en de tijdsduur van de rit. Per extra kilometer kunnen de kosten tussen de €0 en €2,20 per kilometer bedragen. Als u een taxi laat wachten kan dit u maximaal €33 per uur kosten.

Vaste ritprijs

Een taxichauffeur mag u een vaste ritprijs aanbieden. Ook mag hij voor aanvullende diensten een toeslag rekenen, bijvoorbeeld voor het dragen van uw koffers. U moet de vaste prijs of toeslag afspreken voordat de taxirit is begonnen.

Taxibusje

De maximale prijs voor een rit met een taxibusje (vijf tot acht personen) en busjes voor mensen met een lichamelijke beperking is €12,20 voor de voorrijkosten en de eerste twee kilometer, en tussen de € 0 en €2,52 per kilometer vanaf de derde kilometer. Als u een taxibusje laat wachten kan dit u maximaal €33 per uur kosten. 

Taxi vanaf het vliegveld

Vanaf elk vliegveld in Nederland kunt u makkelijk een taxi nemen naar uw bestemming. Op de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol volgt u de taxiboren naar de reguliere taxistandplaats, er staan altijd voldoende taxi’s klaar om u naar uw bestemming te brengen. Naast de reguliere taxi’s rijden er sinds eind 2014 ook elektrische taxi’s vanaf Schiphol. Deze elektrische taxi’s, van het merk Tesla, rijden niet alleen milieubewust maar bieden u ook veel ruimte en comfort.

Uber taxi

Uber is een alternatieve taxidienst die te gebruiken is via een app op uw smartphone. Deze taxidienst van Uber is beschikbaar in de grote steden in Nederland en heeft nog geen landelijke dekking.

Vond je dit interessant? Ontdek meer