Categorie:Kastelen en Buitenplaatsen

5 culinaire kasteelervaringen

Nederland staat bekend om zijn vele historische landhuizen, kastelen en landgoederen – het zijn er zelfs ruim 700. Minder bekend is dat veel van deze landgoederen ook uitzonderlijke culinaire en culturele ervaringen bieden. Hier vind je vijf landgoederen waar je als een vorst kunt dineren, in een majesteitelijke en historische omgeving – en dat alles met mogelijkheden voor een betaalbare lunch, naast de formelere dinermenu’s.

  • Dineren in enkele van de elegantste culinaire omgevingen van Nederland.
  • Combineer een gedenkwaardige lunch met een rondleiding door een beroemd paleis of kasteel.
  • Veel landgoederen bieden ook overnachtingen aan.

Brasserie Denk op Landgoed Duin & Kruidberg

Dompel jezelf onder in de geschiedenis en de voorname keuken van het schitterende landgoed Duin & Kruidberg, aan de rand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit landgoed werd in de zeventiende eeuw aangelegd als jachtverblijf voor koning Willem III en is daarna in de loop der eeuwen door verschillende eigenaren, onder wie vooraanstaande Nederlandse staats- en edellieden – steeds verder uitgebreid en gemoderniseerd. Het huidige herenhuis werd begin twintigste eeuw door de beroemde Nederlandse architect J.J. van Nieukerken ontworpen, in opdracht van de toenmalige eigenaar, de liberale politicus Jacob Theodoor Cremer. Tegenwoordig herbergt het imposante gebouw een viersterrenhotel en de stijlvolle Brasserie Denk met zijn prachtige terras, dat tot in de magnifieke tuinen van het landgoed doorloopt. Je kunt hier ontbijten en lunchen of genieten van een high tea, een diner of gewoon een ontspannend drankje. Dit heerlijke restaurant verplaatst je naar een tijdperk van elegantie en biedt je een onvergetelijke culinaire ervaring in een omgeving die één en al Nederlandse geschiedenis ademt.

Duin- en Kruidbergerweg 60, Santpoort-Noord

Central Park by Ron Blaauw

In dit sierlijke achttiende-eeuwse herenhuis aan de rand van Den Haag hebben in de loop der eeuwen enkele van de meest welgestelde leden van de Nederlandse elite gewoond. Tot de voormalige eigenaren behoren de steenrijke VOC-koopman Van Tets, de zeventiende-eeuwse bankiersdochter Hester van Staphorst – die bekend stond als ‘het rijkste meisje van Holland’ – en de Nederlandse staatsman en historicus Guillaume Groen van Prinsterer. Tegenwoordig zwaait hier een niet minder bekende figuur de scepter: de bekroonde Nederlandse kok Ron Blaauw, die het herenhuis heeft omgetoverd tot een boetiekhotel en elegant restaurant. Chef-kok Gijs Verbeek werkt nauw met Ron samen om een altijd verrassend menu van culinaire hoogstandjes te verzorgen.

Oosteinde 14, Voorburg

Restaurant Kerckebosch in Kasteel Kerckebosch

In het hartje van de schilderachtige Utrechtse Heuvelrug, even ten oosten van Utrecht, werd deze romantische kasteelresidentie in 1904 gebouwd voor de Nederlandse aristocraat Egbert Lintelo de Geer. Als verwoed verzamelaar van antiek kocht De Geer een grote hoeveelheid kunstvoorwerpen uit naburige kerken, kloosters en kastelen aan om er zijn residentie mee in te richten, waaronder de smeedijzeren deurkloppers van de Dom van Utrecht. Tegenwoordig verwelkomt het kasteel bezoekers in zijn fraaie restaurant, waar het statige kasteeldecor met een opwindend moderne menukaart wordt gecombineerd. Dit is de ideale plek voor een onvergetelijke lunch- of dinerervaring in een omgeving waarin geschiedenis en natuur samenvallen. Na de lunch kun je natuurlijk ook het naburige Huis Doorn bezoeken, het landgoed van de verbannen Duitse keizer Wilhelm II, of een bezoekje brengen aan het onlangs gerenoveerde Kasteel Amerongen.

Arnhemse Bovenweg 31, Zeist

Restaurant De Heerlijckheyt Het Loo

Reis terug in de tijd, naar de gouden eeuw van het Nederlandse vorstenhuis, in een van de meest indrukwekkende paleizen van Nederland: Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat met zijn statige, uitgestrekte en prachtig onderhouden tuinen ook wel het ‘Versailles van Nederland’ wordt genoemd. Het paleis in de stijl van de Nederlandse barok werd gebouwd voor Willem van Oranje en was driehonderd jaar lang in het bezit van het Huis van Oranje-Nassau, waarna het werd verbouwd tot een nationaal museum waarin de geschiedenis van de Nederlandse koninklijke familie wordt verteld. Nadat je je hebt ondergedompeld in de weelde van het paleis en de tuinen, kun je je smaakpapillen verbluffen met Franse cuisine in het prachtige restaurant De Heerlijckheyt Het Loo, direct naast het koninklijk paleis.

Koningstraat 1, Apeldoorn

Landgoedhotel De Wilmersberg

In een weelderig groen landschap aan de Duitse grens, ten noorden van Enschede, is dit betoverende landhuis met zijn fraai aangelegde tuinen een idyllisch plekje om aan de drukte van het moderne leven te ontsnappen. Het landhuis werd in 1914 gebouwd als buitenverblijf voor de familie Blijdenstein – een vooraanstaand geslacht in de regio Twente dat zijn fortuin maakte in de textielindustrie. Het opmerkelijke gebouw wordt omgeven door een kleine vijf hectare aan tuinen, ontworpen door de beroemde Nederlandse landschapsarchitect Hendrik Copijn. Ze omvatten een arboretum met zeldzame bomen, kleurrijke perken met rozen en rododendrons, en vijvers. Tegenwoordig verwelkomt het statige restaurant van het landgoed met zijn heerlijke terras bezoekers voor de lunch, het diner of de high tea. En als je in de verleiding komt hier wat langer te blijven, dan biedt het landgoed in het aangrenzende hotel ook overnachtingen aan.

Rhododendronlaan 7, De Lutte

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer