Kasteel Amerongen young ladies admire the interior
© NBTC / Castles & Country Houses storyline
Categorie:Kastelen en Buitenplaatsen

Beroemde kasteelbewoners en -gasten

Royalty, Hollywood-sterren en literaire figuren zijn te gast geweest in de prachtige kastelen en landhuizen van Nederland. De goed onderhouden kastelen en landhuizen werden ooit gebouwd voor de Nederlandse adel, maar ze hebben door de eeuwen heen ook aan verschillende beroemde gasten onderdak geboden. Terwijl kastelen in Duitsland, Engeland of Frankrijk doorgaans werden bewoond door de adel, kende Nederland daarnaast ook een grote groep rijke burgers en kooplieden die hun eigen imposante buitenverblijf kochten of lieten bouwen. Gasten uit het buitenland waren gefascineerd door dit typisch Nederlandse fenomeen en kwamen vaak op bezoek. Tegenwoordig zijn veel Nederlandse kastelen en landhuizen toegankelijk voor rondleidingen en bezichtigingen, zodat je in de voetsporen van beroemdheden kunt treden en de geheimen van deze kastelen kunt ontdekken.

  • Dompel jezelf onder in de geschiedenis van de Nederlandse kastelen.
  • Treed in de voetsporen van de beroemde bewoners en gasten van deze kastelen.
  • Ontdek de geheimen en schandalen die deze bouwwerken tot nationaal erfgoed maken.

Residenties van de Nederlandse koninklijke familie

Paleis het Loo grand staircase

Veel kastelen in Nederland waren residenties voor leden van de koninklijke familie en andere aristocraten. Een van de belangrijkste kastelen werd gebouwd voor stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart. Het ontwerp van Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat werd gebouwd voor het houden van weelderige koninklijke feesten, wordt gekenmerkt door een extravagante architectuurstijl. In 1689 besteeg het echtpaar de troon van Engeland, Schotland en Ierland, waarna dit kasteel geheel werd aangepast aan hun nieuwe vorstelijke status. Ook later werd het prachtige paleis bewoond door de koninklijke familie, en het werd beschouwd als een van de favoriete paleizen van koningin Wilhelmina (1880-1962), die er na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde en hier ook Winston Churchill te gast had.

Exterior of Duivenvoorde Castle with pond

Kasteel Duivenvoorde is vooral bewoond door de familie Van Wassenaer en werd in 1963 een museum. Ook Kasteel Bergh diende als residentie voor leden van de Nederlandse koninklijke familie; de bekendste onder hen was Willem van den Bergh, die in 1556 huwde met Maria van Nassau, een zus van Willem van Oranje. De jongste dochter van Willem van Oranje, Emilia van Nassau, woonde een tijdlang op Kasteel Wijchen.

Literaire figuren en geleerden

Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) was de zoon van de Amsterdamse burgemeester en bekleedde talloze prestigieuze posten, die hem in staat stelden op het magnifieke Kasteel Muiderslot te wonen, hoewel hij vooral bekend was om zijn schrijverschap. 

Slot Zuylen interior dining room with visitors

Ook Slot Zuylen in Utrecht kan bogen op een interessante literaire geschiedenis. Belle van Zuylen (Isabelle de Charrière) werd in 1740 in dit elegante kasteel geboren. Van hieruit schreef ze romans, gedichten en toneelstukken waarin zij de achtergestelde positie van de vrouw ter discussie stelde. Omdat Van Zuylen meerdere jaren in Parijs en Genève had gewoond, schreef ze in het Frans, waardoor haar werk in het buitenland meer bekendheid genoot dan in haar eigen land. De Nederlandse handelsgeest plaveide ook de weg voor een toenemende interesse in wetenschap en plantkunde, die werd aangezwengeld door de terugkeer van schepen vol zaden en zaailingen uit alle windstreken. Deze overvloed aan tot dan toe onbekende planten brachten botanici als Carl Linnaeus er in 1735 toe een bezoek te brengen aan de Universiteit van Leiden en zijn prestigieuze Hortus Botanicus, op uitnodiging van de grote Herman Boerhaave. In deze tijd was Boerhaave rector-magnificus van de universiteit en woonde op het chique Kasteel Oud-Poelgeest.

Slot Loevestein drone view

Een andere grote geleerde was Hugo Grotius (Hugo de Groot), die algemeen wordt beschouwd als de grondlegger van het volkenrecht. Vanwege een godsdienstige kwestie zat Grotius van 1618 tot 1621 gevangen in Slot Loevestein, maar hij wist te ontsnappen en naar Parijs te vluchten.

Staatsmannen en vorsten

Orange Hall, Royal Palace Huis ten Bosch

Tot de beroemdheden die in Nederlandse kastelen hebben gewoond of er te gast zijn geweest, behoort ook de jongere broer van Napoleon Bonaparte, Louis Bonaparte, die in 1806 koning van Nederland werd. Als koning Lodewijk Napoleon woonde hij in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag en verbleef af en toe ook in Oud-Amelisweerd, Paleis Het Loo en op Paleis Soestdijk. Later verhuisde hij naar de Villa Welgelegen in Haarlem, waar hij tot 1810 zou wonen, het jaar waarin hij door zijn broer werd gedwongen afstand te doen van de troon. 

Kasteel Amerongen visitors listing to guide

De laatste Duitse keizer, Wilhelm II, moest in 1917 naar Nederland vluchten, waar hij de rest van zijn leven in ballingschap zou wonen, eerst op Kasteel Amerongen en vervolgens in het bescheidener maar niet minder luxueuze Huis Doorn.

Bekijk deze video: Beroemde kasteelbewoners en -gasten

Socialites, beroemdheden en Hollywood-sterren

Kasteel de Haar family admires dining room

Bij een indrukwekkende titel hoort natuurlijk een indrukwekkend en extravagant huis, en barones Hélène van Zuylen van Nijevelt van de Haar was daarop geen uitzondering. Deze telg uit de beroemde bankiersfamilie Rothschild in Parijs huwde in 1887 met de Nederlandse baron Étienne van Zuylen. Haar ouders waren het niet eens met haar keuze en toonden hun woede door het huis waarin ze was opgegroeid, aan de Franse staat te doneren. Het pasgetrouwde paar liet zich daardoor niet intimideren en begon met geld van de familie aan een grootse renovatie in neogotische stijl van Kasteel De Haar.

Dit kasteel wordt beschouwd als een van de mooist ingerichte kastelen in Europa en trok in zijn tijd al de nodig aandacht. De barones nodigde graag gasten uit, en het werd traditie om hier elk jaar in september met het hele gezin te komen wonen en er beroemdheden op extravagante feesten te onthalen. Tot de wereldsterren die hier in de loop der jaren te gast waren, behoorden Brigitte Bardot, Yves Saint Laurent, Coco Chanel, Joan Collins, Gregory Peck, Maria Callas en Roger Moore. Tegenwoordig is het kasteel toegankelijk voor het publiek, waardoor bezoekers uit de hele wereld de kans hebben de pracht van dit kasteel en zijn interieurs te bewonderen.

Portrait of Anne Frank

Hoewel Otto Frank en zijn dochter Anne Frank in hun tijd allerminst beroemd waren, brachten ze tijdens een vakantie in september 1941 een bezoek aan het landgoed Groot Warnsborn bij Arnhem. Vandaar stuurde Anne een ansichtkaart aan haar oma. Enkele maanden na dit uitstapje moest het Joodse gezin Frank onderduiken in het Achterhuis in Amsterdam, waarin nu het Anne Frank Huis is gevestigd.

Warm aanbevolen

Als je bent geïnspireerd door de weelde waarin deze beroemde gasten leefden, trakteer jezelf dan op een overnachting in een kasteel.

Categorie: Ontdekken

Overnachten in een kasteel

Bekijk hier kastelen waar u kunt overnachten. Boek uw eigen kamer in een kasteel aan de kust, in het bourgondische Limburg of in de natuur van de Veluwe.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer