© NBTC / Castles & Country Houses storyline

Kasteel Amerongen is een van de mooiste huizen van Nederland. Het 17e-eeuwse kasteel was tien jaar gesloten in verband met een complexe restauratie van het gebouw, het interieur, de collectie en de tuin. Tegenwoordig kun je weer de kunstcollectie en de schitterende tuinen van Kasteel Amerongen bewonderen.

  • Bezoek een van de mooiste huizen van Nederland, Kasteel Amerongen.
  • Duik in de historie van het kasteel en ontdek de bijzondere collectie.
  • Geniet van de prachtige tuinen en het park.
Adres:
Drostestraat 20
3958BK Amerongen
Toon locatie in Google Maps

Uitgebreide collectie

Vandaag de dag zie je in Kasteel Amerongen de fraaie collectie porselein, muziekinstrumenten en familieportretten uit de 18de en 19de eeuw. Een aantal van de kamers zijn rond 1900 aangepast en verfraaid door de architect van het Rijksmuseum en Kasteel de Haar, Pierre Cuypers. Na de Eerste Wereldoorlog verleent de bewoner van Amerongen, de graaf van Aldenburg Bentinck, onderdak aan de gevluchte keizer Wilhelm II. De keizer verbleef er tot hij in mei 1920 naar het nabijgelegen Huis Doorn verhuisde. Kasteel Amerongen ging de geschiedenisboeken in als de plek waar Wilhelm II zijn troonafstand ondertekende.

Vormbomen en bloemborders

De tuinen van kasteel Amerongen zijn historisch gegroeid. De structuur van de tuinen zijn 17e eeuws. Tuinarchitect Hugo Poortman heeft in de 19e eeuw zijn architectonische kwaliteiten op de tuinen losgelaten. Dit alles heeft een prachtig resultaat opgeleverd. Bloemborders, rosaria, een pluktuin en fraaie vormbomen. Bijzonder is dat de bloemenborders worden onderhouden door vrijwilligers. In de tuin zijn vier eeuwen geschiedenis te zien. Bij het koetshuis is een iristuin. Tegenover deze iristuin liggen verdiepte gazons. Hier bestaat de mooie naam ‘boulingrins’ voor. De tuinen worden verder opgesierd door historische tuinbeelden en prachtige marmeren vazen. Uitgekeken in de tuinen? Dan loop je zo door in het enorme parkbos.

Meer informatie vind je hier.

Categorie: Naar de site

Wandelen rondom Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is een van de best bewaarde buitenhuizen uit de Gouden Eeuw. Download deze route en verken het prachtige gebied tijdens een wandeling van 11km.

Download hier

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer