© NBTC / Castles & Country Houses storyline

Kasteel Heeswijk, ook wel “Het Kasteel van Brabant” genoemd, bestaat al bijna duizend jaar en ligt midden in het Landgoed Heeswijk, nabij Den Bosch. In het kasteel beleef je de rijke geschiedenis, trots en cultuur van de Brabantse elite.

  • Beleef de duizendjarige geschiedenis van het kasteel.
  • Neem een kijkje in de wereld van de baronnen Van Den Bogaerde.
  • Beklim de torens en geniet van de kasteeltuin.

Adres:
Kasteel 4
5473VA Heeswijk
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Geschiedenis van Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk kent een bewogen geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1080. Hier was het eerst een houten burcht, maar groeide uit tot een indrukwekkend fort dat qua uiterlijk een deftige buitenplaats werd. Het kasteel werd in de loop van de eeuwen belegerd, verwoest en herbouwd. Door zijn strategische ligging speelde het meerdere malen een rol in de vaderlandse geschiedenis. Zo lukte het Prins Maurits tot tweemaal toe niet om het kasteel in te nemen. Zijn halfbroer Frederik Hendrik slaagde er in 1629 wel in, om vervolgens ’s-Hertogenbosch te bestormen. In 1672 had de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV zijn intrek genomen en tekenden hier samen met de Engelsen een plan om het veroverde Nederland te verdelen.

In 1835 kocht de Belg André baron Van Den Bogaerde van Terbrugge, toen de Gouverneur van de Koning in Noord-Brabant, het landgoed en kasteel. Samen met zijn zonen maakt hij er een luxe paleis van, gevuld met een rijke verzameling kunst en antiek. Na het overlijden van de laatste baron wordt het kasteel een museum.

Bezoek hét kasteel van Brabant

Kasteel Heeswijk is door de Provincie betiteld als Topmonument van Brabant. Dwaal rond door de zalen, kamertjes, museum en de Copijn tuin. Voor kinderen is het een ontdekkingsreis om op zoek te gaan naar de geheime trappen en gangen, en ze kunnen ook de toren beklimmen en een ridderhelm proberen. Een drankje drinken kan vervolgens in het koetshuis, in het gezellige museumcafé genaamd ‘Bij de Barones’. Dit is overigens een eerbetoon aan barones Albertine. Ook is het kasteel een Brabants Natuurpoort en startpunt voor wandel- en fietsroutes waar je van het Landgoed Heeswijk kunt genieten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer