
Nederlandse kasteelinterieurs
Bewonder de interieurs van Gelderse kastelen en buitenverblijven
De provincie Gelderland kent een rijk verleden van kastelen en landhuizen, waar bezoekers alle gelegenheid hebben om door zeven eeuwen geschiedenis terug in de tijd te reizen en een wereld van weelde en grandeur te betreden. Het indrukwekkende Huis Middachten ontstond in de middeleeuwen en verrijst majestueus uit zijn slotvijver op het landgoed Middachten bij Arnhem. Het huis is 25 generaties lang in het bezit van één en dezelfde familie gebleven, waardoor zijn interieurs, imposante collectie familieportretten, zeventiende- tot negentiende-eeuwse meubelstukken en antiek zilver grotendeels intact is gebleven. In het statige Huis Verwolde word je ondergedompeld in tweehonderd jaar van adellijk leven in Nederland terwijl je de perfect bewaard gebleven achttiende-eeuwse interieurs verkent. Met zijn sprookjesachtige torentjes voert Kasteel Ammersoyen bezoekers zelfs terug naar de veertiende eeuw, naar middeleeuwse harnassen, wapens en andere voorwerpen, die in verschillende zalen en zolderkamers worden tentoongesteld.
De weelderig ingerichte historische kamers van het twaalfde-eeuwse Kasteel Doorwerth zijn een genot om te onderzoeken, omdat details over de geschiedenis, het bosbeheer en de jacht van en rond dit kasteel in aparte tentoonstellingen worden belicht. De kastelen Cannenburch en Rosendael nodigen bezoekers uit om aan de hand van hun statig ingerichte kamers en kunstvoorwerpen tweehonderd jaar geschiedenis te ontdekken. Ook Kasteel Bergh is een fantastisch bouwwerk, dat niet alleen van buiten is te bewonderen, maar vooral van binnen: daar vind je een unieke verzameling middeleeuwse kunst, iconen en wapens. En wie van archeologie houdt, mag de collectie van Kasteel Wychen niet overslaan. Aan het andere uiteinde van het museumspectrum opende Kasteel Ruurlo onlangs zijn deuren voor de grootste collectie schilderijen van de moderne Nederlandse kunstenaar Carel Willink. Een bijzondere attractie in Gelderland is ook het Jachthuis Sint-Hubertus in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit buitengewone landhuis werd ontworpen door architect H.P. Berlage.
Utrecht: provincie van kastelen en landhuizen
In het hart van Nederland is de groene Utrechtse Heuvelrug rijk aan kastelen en historische landhuizen met indrukwekkende interieurs. In het betoverende Kasteel De Haar stralen de magnifieke, vroegtwintigste-eeuwse interieurs in neogotische stijl, die werden ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers (die van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam), één en al weelde uit en zijn getuige geweest van het bezoek van een hele reeks beroemde gasten. Bewonder ook de reusachtige keuken met zijn indrukwekkende Drouet-fornuis, dat begin twintigste eeuw als de Rolls-Royce onder de keukenapparatuur werd gezien. Ook in het rococolandhuis Kasteel Groeneveld uit de achttiende eeuw zijn dit soort weelderige interieurs te vinden, met achttiende-eeuws handgeschilderd behang en verfijnd marmer-, houtsnij- en stucwerk van vader en zoon Jan en Ignatius van Logteren, beeldhouwers en houtsnijders.

Uitstapjes in de buurt van Amsterdam en Den Haag
De omgeving van zowel Amsterdam als Den Haag is een schatkamer van statige kastelen en tuinen, dankzij de rijke kooplieden van de Nederlandse Gouden Eeuw, die hier hun zomerverblijven buiten de stad lieten bouwen. Kasteel Keukenhof is natuurlijk beroemd om zijn aangrenzende bloementuinen, maar bezoekers mogen het eeuwenoude gebouw zelf niet overslaan, want het bevat een grote verzameling portretschilderijen, antiek, Chinees porselein en interieurelementen in stijlen uit meerdere eeuwen. In het statige Kasteel Duivenvoorde bij Den Haag kun je een rondleiding met gids door de prachtig ingerichte kamers volgen – waaronder de bibliotheek, de ‘Turkse Kamer’ en de luxueuze Marotzaal – en de unieke verzameling familieportretten, zilver, Delfts blauw en Chinees en Europees porselein bewonderen. In Kasteel Muiderslot, op een steenworp afstand van Amsterdam, woonde ooit de grote schrijver en dichter P.C. Hooft, wiens naam nog altijd is verbonden aan de gelijknamige P.C. Hooftstraat, de meest exclusieve winkelstraat van Amsterdam.

Bekijk deze video: Nederlandse kasteelinterieurs
Kunst en geschiedenis in prachtige omgevingen
Veel kastelen in Nederland zijn nu ook nationale musea, gewijd aan kunst en geschiedenis. In de regio Utrecht vind je in het MOA Museum – gevestigd in het grandioze Kasteel Oud-Amelisweerd – zeldzame Chinese wandbekledingen en het verzamelde werk van de Nederlandse kunstenaar Armando. Je kunt ook het kasteelmuseum van Slot Zuylen verkennen, waar het verleden tot leven wordt gewekt met een indrukwekkende collectie porselein, glaswerk, schilderijen, meubels en wandtapijten. In Museum Huis Doorn stap je in de wereld van de hofhouding van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland uitweek en hier in ballingschap leefde. Nu herbergt het huis een perfect bewaard gebleven stukje leven in een vorstelijke residentie, met een vaste collectie van circa 30.000 voorwerpen uit Wilhelms paleizen in Berlijn en Pruisen.
Bij Den Haag vind je in het Museum Voorlinden op het gelijknamige landgoed een verzameling moderne en eigentijdse kunst, terwijl het Museum MORE in het gerestaureerde Kasteel Ruurlo in Gelderland zich richt op het leven en werk van de kunstenaar Carel Willink en de creaties van modeontwerper Fong Leng. Het prachtig bewaard gebleven Kasteel het Nijenhuis herbergt nu de privécollectie van Dirk Hannema, voormalig directeur van het Museum Boijmans Van Beuningen, met inbegrip van een prachtige beeldentuin op het terrein van het kasteelmuseum.
Vind een hotel in de regio en verken nog meer Nederlandse kastelen en tuinen.

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen
Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.
Lees meer