Piet Hein Eek
© Max Kneefel via Dutch Design Week
Categorie:Kunst en cultuur

Laat je verrassen door Dutch Design

Creatief, innovatief en recalcitrant: Dutch Design is in de designwereld een begrip. De term voor het eerst gebruikt op de meubelbeurs in Milaan in 1993, toen Nederlands designcollectief Droog een baanbrekende collectie tentoonstelde. Tegenwoordig vind je de principes van Dutch Design terug in de binnenhuisarchitectuur, maar ook in andere disciplines, van architectuur tot mode. En niet alleen Nederlanders werken in deze stijl: van Italië tot Japan zijn er ontwerpers die zichzelf met trots ‘Dutch’ noemen.

  • Een unieke Nederlandse stijl voor de wereld van nu
  • Sociaal bewogen design met een knipoog
  • Ervaar zelf Dutch Design op de DDW in Eindhoven

Wat is Dutch Design?

Dutch Design: in de wereld van industriële vormgeving en binnenhuisarchitectuur is het een begrip. Maar wat maakt Nederlands ontwerp Nederlands? De wortels van deze beweging liggen in het werk van de ontwerpers en kunstenaars van De Stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Die beweging, waarvan grote namen als Mondriaan en Rietveld deel uitmaakten, probeerde vormen terug te brengen tot hun essentie, zonder poespas. Het draaide hierbij om rechte lijnen, strakke vormen en primaire kleuren.

Ook in het moderne Dutch Design vinden we strakke maar futuristische vormen, functioneel ontwerp en knallende kleuren. Het is bewust onconventioneel en experimenteel, en net als de oorspronkelijke Stijl sociaal geëngageerd. Centraal staan duurzaamheid, recycling en het idee dat design er niet alleen is voor een rijke elite, maar bedoeld is om ieders leven mooier te maken. En daarbij mag een knipoog niet ontbreken: veel Nederlandse ontwerpen hebben een humoristisch aspect.

Dutch Design wil een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor iedereen, maar de stijl speelt ook graag met elementen uit het verleden. Zo worden bijvoorbeeld stoelen in modellen die je kent van vroeger op een verrassende nieuwe manier gecombineerd, of gaat een traditioneel kastje met oud aandoende beits samen met strakke lampen van roestvrij staal. Deze eigenzinnigheid en onverwachte combinaties zijn typisch voor Dutch Design.

Waarom is het bijzonder?

De kracht van Dutch Design zit hem in de ogenschijnlijke eenvoud van de ontwerpen en de relaxte, warme sfeer die ze creëren. Traditionele vormen worden gecombineerd met nieuwe materialen, of worden ingezet op een onverwachte manier. Maar wat Nederlands ontwerp echt Nederlands maakt, is de mentaliteit die de stijl inspireert. Praktisch, democratisch, wars van hiërarchie, vrijdenkend maar met twee voeten stevig op de grond: deze karaktertrekken worden al heel lang met Nederlanders geassocieerd. Maar niet alleen Nederlanders produceren Dutch Design. Ook ontwerpers uit landen als Italië en Japan zijn er tegenwoordig trots op om zichzelf ‘Dutch’ te noemen.

Bezoeken en ervaren

Op de afdeling binnenhuisarchitectuur van het Stedelijk Museum in Amsterdam kunt u een groot aantal klassieke Dutch Design-ontwerpen bewonderen, evenals een paar van de beroemdste voorlopers van deze stijl. In Amsterdam vindt u ook de winkel van het door Marcel Wanders opgerichte Moooi, waar een groot gedeelte van de collectie van dit merk wordt tentoongesteld, inclusief nieuwe ontwerpen. Het eerder genoemde Droog heeft ook een stek in Amsterdam: deze kruising tussen winkel, galerie en restaurant is absoluut een bezoekje waard.

Een jaarlijks hoogtepunt voor Dutch Design is de Dutch Design Week in Eindhoven: op ongeveer 120 locaties, verspreid over heel Eindhoven, kunt u debatten, prijsuitreikingen en launches bijwonen, meedoen aan workshops en nieuwe mensen leren kennen op netwerkbijeenkomsten. Maar bovenal kunt u tentoonstellingen ervaren: kunstenaars en ontwerpers uit de hele wereld, in diverse disciplines, laten hier hun werk zien. De nadruk hierbij ligt op experimenten, vernieuwing en cross-overs, dus laat u verbazen en inspireren door originele en cutting-edge ideeën. Op de website van de DDW kunt u het programma bekijken: in totaal zijn er niet minder dan 307 verschillende evenementen, waarvoor meer dan 350.000 bezoekers verwacht worden!

Vond je dit interessant? Ontdek meer