Exterior of Muziekgebouw aan 't IJ
Categorie:Kunst en cultuur

Opera, dans en theater in Holland

Holland heeft een diverse  kunst- en cultuurgemeenschap. Terwijl het land vooral bekend is om zijn indrukwekkend aanbod musea, is het minder bekend dat Nederland ook de thuisbasis is voor internationaal bekende dansbedrijven, bekroonde muzieklocaties en legendarische optredens.

Exterior of Muziekgebouw aan 't IJ
  • Geniet van een opera in het Muziektheater.
  • Breng een bezoekje aan de stadsschouwburg.
  • Lees meer over dans en theater in Holland.

Opmerkelijke locaties

Het Muziektheater

Het Muziektheater is de thuisbasis van het Nederlandse Nationaal Ballet en de Nederlandse Opera.

Adres: Amstel 3, Amsterdam

Carré

Het Koninklijk Theater Carré is het bekendste theater van Amsterdam, romantisch gelegen aan de Amstel. U ziet hier musicals, theater en cabaret.

Adres: Amstel 115-125, Amsterdam

Stadsschouwburg Amsterdam

De Stadsschouwburg biedt klassieke en experimentele theater- en dansproducties en is de voornaamste plek voor theateroptredens aan het Leidseplein van Amsterdam.

Adres: Leidseplein 26, Amsterdam

Vondelpark Openluchttheater

Het Amsterdamse equivalent van het zomerpodium van Central Park, het Vondelpark Openluchttheater, is een reeks gratis optredens die u van mei tot en met half september kunt bijwonen.

Adres: Vondelpark 5a, Amsterdam

Muziekgebouw aan 't IJ

Muziekgebouw aan 't IJ is een eigentijdse, klassieke concertzaal aan het IJ. Het is ongeveer 10 minuten lopen van het centrum van Amsterdam. Het gebouw heeft talloze architectonische awards gewonnen.

Adres: Piet Hein Kade 1, Amsterdam

Theater en Opera

Nederlandse Opera

Kort na de Tweede Wereldoorlog is de Nederlandse Opera opgericht, een repertoiregezelschap met een vast ensemble. De Nederlandse Opera produceert ongeveer 11 producties per jaar, plus een aantal lunchoptredens en optredens op het Holland Festival.

Amsterdam Marionetten Theater

Het Amsterdamse Marionetten Theater presenteert een unieke vorm van muziektheater: de Europese traditie van het klassieke marionettheater. Houten acteurs, in hun zijde en fluwelen kostuums, presenteren opera's en muziektheater van diverse componisten. Zes puppeteers manipuleren de grote marionetten.

Dans

Het Nationaal Ballet is een internationaal bekend gezelschap en het grootste dansbedrijf in Nederland. Hun thuisbasis is net als de Nederlandse Opera  in het het Muziektheater te Amsterdam.

Den Haag is ook een gewaardeerde bestemming voor dans. Het is de thuisbasis van het Nederlands Dans Theater. Den Haag is ook gastheer voor grote dansproductiehuis Korzo. In de herfst wordt de stad overgenomen door het Holland Dance Festival en het CaDance Festival.

Scapino Ballet in Rotterdam is het oudste balletbedrijf met een lange geschiedenis van innovatie en een reputatie voor het produceren van dansgroepen. Elk jaar heeft Scapino ook optredens in Amsterdam, zoals het Open Lucht Theater in Vondelpark.

Tip van de redactie

Wilt u weten wat er het komend seizoen in de theaters speelt? Breng dan een bezoek aan de Uitmarkt. Traditioneel wordt eind augustus het culturele seizoen geopend met dit grootse, gratis festival.

Vond je dit interessant? Ontdek meer