© Rem Koolhaas

Rem Koolhaas is één van de meest talentvolle Nederlandse architecten aller tijden. Zijn ontwerpen voor een aantal van de prominentste gebouwen van Nederland worden internationaal bejubeld. Ook schreef Koolhaas een aantal boeken die zijn positie als een van de belangrijkste architectuurtheoretici alleen maar heeft versterkt. Naast talloze prijzen won hij in 2000 de Pritzker Architectuur Prijs. In 2008 riep Time Magazine hem uit tot één van de honderd meest invloedrijke mensen.

  • Leer de bekendste architect van Nederland kennen.
  • Ontdek de inspiratie achter zijn bekendste ontwerpen.
  • Stap in de wereld van Rem Koolhaas, een vernieuwer die veel invloed heeft op internationale architectuur.

Rem Koolhaas, zijn leven, opleiding en invloeden

Remment Lucas Koolhaas, beter bekend onder de afkorting Rem, werd in 1944 in Rotterdam geboren. Hij bracht vier jaar van zijn jeugd door in Indonesië, waar zijn vader Anton Koolhaas, een schrijver, filmcriticus en directeur van een filmschool in Nederland, was gevraagd om een nieuw cultureel instituut te leiden.

Koolhaas begon zijn carriere als journalist, maar besloot om toch in de voetstappen van zijn grootvader, de architect Dirk Roosenburg, te treden. Hij startte zijn studie architectuur aan de Architectural Association School in Londen en kreeg een studiebeurs om in de Verenigde Staten te studeren. De chaotische en stedelijke lifestyle van Manhattan was de inspiratie voor zijn eerste boek: ‘Delirious New York’.

In 1975 richtte Koolhaas samen met Madelon Vriesendorp en Elia en Zoe Zenghelis de Office for Metropolitan Architechture (OMA) op in Londen. Hun doorbraak kwam toen ze een pitch voor een uitbreiding van het Binnenhof in Den Haag wonnen. Hoewel de uitbreiding nooit gebouwd werd, was het ontwerp voor Koolhaas en zijn team wel de springplank naar succes.

Architectuur van Rem Koolhaas wereldwijd

Architectuur van Rem Koolhaas

Het Lucent Danstheater in Den Haag, thuishaven van het internationaal bekende Nederlands Dans Theater, was een van de eerste successen van OMA. De locatie was een uitdaging, omdat de beperkte ruimte op het Spuiplein gedeeld moest worden met een concertgebouw en hotel. Het ontwerp werd in 1987 gerealiseerd en omvatte een foyer, zaal, een oefenstudio en een zwevende bar. Het gebouw werd in 2015 gesloopt.

Kunsthal Rotterdam sideview

Ook de Kunsthal, het prestigieuze kunstmuseum in Rotterdam, is een indrukwekkend ontwerp van Koolhaas. Het gebouw is ontworpen als een vierkante doos met daarin een schuin oplopende hellingbaan die bezoekers door alle publieke ruimtes leidt. Het gebouw zit vol intrigerende details, zoals de galerij die lijkt te zweven. De materialen zijn onverwacht. Kostbare bouwmaterialen zoals marmer worden gecombineerd met plastic, kaal beton en staal, zodat het gebouw een industriële uitstraling heeft. Het grootste gebouw van Nederland, de wolkenkrabber De Rotterdam, is sinds de realisatie in 2013 gesprekstof voor architectuurliefhebbers. Koolhaas’ uitgangspunt voor het ontwerp is dat voorbijgangers het gebouw vooral vanuit bewegende voertuigen zoals auto’s zien. Hij speelt daarom met de illusie van gebouwen die samensmelten en weer opsplitsen als mensen het passeren.

The award-winning geometric glass and steel design of the Seattle Central Library

Internationaal gezien is Koolhaas het best bekend voor het ontwerpen van het hoofdkwartier van China Central Television in Beijing. Deze glazen constructie lijkt de zwaartekracht te tarten. Ook de centrale bibliotheek van Seattle is een bekend ontwerp.

Bekijk de werken van Rem Koolhaas in Nederland

De Rotterdam designed by Office for Metropolitan Architecture of Rem Koolhaas

Rem Koolhaas heeft architectuur door heel Nederland beïnvloed. Bezoek het IJplein in Amsterdam, waar Koolhaas en OMA verantwoordelijk zijn geweest voor het stedenbouwkundig plan. Hij ontwierp ook het hoofdkwartier van modemerk G-Star Raw in het zuiden van de stad. In Rotterdam mag je de Kunsthal niet missen. Ervaar een gebouw dat net zo bijzonder is als de kunstwerken die er getoond worden. Verwonder je ook over De Rotterdam wolkenkrabber en het Timmerhuis in de binnenstad. Je kan ook een dagtrip naar Utrecht plannen om het Educatorium op de Uithof campus van Universiteit Utrecht te bekijken.

Tip van de redactie

TGuests on the terrace of nhow hotel - view of Erasmus Bridge

Overnachten in de door Rem Koolhaas ontworpen wolkenkrabber De Rotterdam? Boek een overnachting bij nhow Rotterdam voor een kamer met fantastisch uitzicht over de Maas en de skyline van Rotterdam of geniet van een hapje of drankje bij het restaurant BARKITCHEN.

Vond je dit interessant? Ontdek meer