Portrait of Anne Frank
© Anne Frank House, Amsterdam
Categorie:Kunst en cultuur

Wie was Anne Frank?

Anne Frank is vandaag de dag bekend van haar dagboeken en van haar onderduikperiode in het Achterhuis, dat nu een museum is; maar wie was ze eigenlijk?

  • Leer meer over de geschiedenis van Anne Frank.
  • Lees over haar onderduikperiode in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.
  • Bezoek het Anne Frank Huis in Amsterdam.
Adres:
Prinsengracht 267
1016GV Amsterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Duitsland

Anne Frank, of voluit Annelies Marie Frank, werd in 1929 geboren in Frankfurt am Main. Haar ouders, Otto en Edith Frank zijn beiden joods en wanneer de nazi’s aan de macht komen in Duitsland besluit vader Otto om als eerste te emigreren naar Nederland. Samen met haar moeder en zus Margot reist Anne iets later, in 1934, af naar Amsterdam waar ze naar de Montessorie school gaat en later naar het Joods Lyceum.

Amsterdam

Maar nadat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen werden ook hier strengere wetten ingevoerd voor joodse mensen. Wanneer Anne 13 wordt op 12 juni 1942 krijgt ze een poëziealbum cadeau dat ze als dagboek zal gaan gebruiken. Niet lang daarna, op 6 juli ’42, moet het gezin onderduiken in een achterhuis op de Prinsengracht 263 (nu het museum Anne Frank Huis).

Het Achterhuis

In dit pand zat het bedrijf Opekta van vader Otto, en dat beschikte over een achterhuis. Op de eerste verdieping van dit achterhuis zat een magazijn en erboven, op de tweede en derde verdieping, leefden de onderduikers. Overdag moesten ze dan ook heel stil zijn want niet iedereen in het bedrijf, dat gewoon bleef bestaan, was op de hoogte.

Bekijk deze video

Deportatie

Anne zal haar onderduikperiode uitgebreid beschrijven in de dagboeken, totdat de onderduikers op 4 augustus ’44 werden verraden en op transport moesten naar Auschwitz en daarna Bergen-Belsen. In Bergen-Belsen zal ze in maart ’45, vlak voor het einde van de oorlog overlijden aan tyfus en uitputting. Van alle onderduikers zal alleen haar vader de oorlog overleven. Hij zou uiteindelijk zorgen voor de publicatie van haar dagboeken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer