© CheckoutSam
Categorie:Nederland Waterland

Ontdek Nederland Waterland met Checkoutsam

Drie dagen lang verkende ik Nederland, Waterland.

Ik neem je mee op een kleine road trip langs geschiedenis, bezienswaardigheden en heel wat cultuur. Dit keer geen lijstje met platgelopen toeristische attracties, want er is nog zo veel meer te ontdekken in dit unieke land. Plan je een rondreisje door dit lage land? Denk dan eens aan deze unieke trekpleisters.

Stop 1: Dordrecht, knusse stad aan het water

De stad Dordrecht deed ergens al wel een belletje rinkelen, maar veel meer dan dat het een stad in Nederland was wist ik er niet van.

Zonde! Want het historische centrum van deze stad is echt wel de moeite. De prachtige huisjes met trapgevels lijken meer en meer over te hellen hoe dieper je je in dit labyrinth van schattige straatjes begeeft. Helemaal achteraan dit pittoreske plekje vind je een fantastische haven. Vanop de traditionele bruggetjes krijg je een prachtig panorama over het zacht klotsende water.

Als je van slow-travel houdt, kan je hier gerust een dag doorbrengen. De vele (uitstekende!) restaurants en de gezellige boetieks zorgen ongetwijfeld voor een geslaagde stedentrip.

Stop 2: Kinderdijk en haar prachtige molens

Nederland en molens, ze zijn niet van elkaar weg te denken! Hoewel je ze tijdens deze rondreis waarschijnlijk wel her en der zal tegenkomen, zijn ze nergens zo spectaculair als in Kinderdijk.

Van de negentien windmolens kan je er twee bezoeken en met een beetje geluk kun je zelfs één van de molenaars ontmoeten! Misschien kost het je een beetje moeite om zijn accent te verstaan, maar die moeite wordt wel beloond met prachtige verhalen en leuke weetjes.

Zo kom je te weten dat al deze molens nog steeds bewoond zijn én dat ze een heel andere reden van bestaan hadden dan je eerst zou denken.
Ik dacht althans dat de taak van alle molens was om granen te malen, planken te zagen of olie te persen. In Kinderdijk is dat dus niet het geval! Want zonder deze molens zou dit volledige gebied immers onder water staan. De prachtige molens dienen immers als een gemaal. Indrukwekkend, he?

Huur een fiets, of wandel op je gemakje op het pad langs de molens en spring daarna op de boot die je terug naar de ingang brengt. Hier komt de magie van Nederland als Waterland echt helemaal tot z'n recht!

Stop 3: Enkhuizen en dan vooral het Zuiderzeemuseum

Misschien wel de grootste verrassing van mijn road trip was Enkhuizen. Dit kleine stadje is op zich al fantastisch, want de natuur (zowel groen als water) is hier nooit ver weg en de charmante dorpskern doet denken aan een sprookjesdorp. Toch is het vooral het Zuiderzeemuseum dat me van mijn sokken blies.

Dit gigantische openluchtmuseum vertelt je alles over de geschiedenis van Nederland aan de hand van authentieke huizen, boten, winkels en hebbedingen uit alle regio's van Nederland. In sommige van de huisjes kan je zelfs enkele lekkernijen uit het verleden uitproberen. Of ik die erg lekker vond, laat ik in het midden, maar anders is er ook een oud snoepwinkeltje waar je je smaakpapillen terug gerust kan stellen.

Dutch delicacies at Zuiderzeemuseum

Stop 4: De Afsluitdijk en het Wadden Center

Vanuit het Zuiderzeemuseum baan je je een weg door één van de indrukwekkendste verwezenlijkingen in dit land vol water. De Nederlanders waren de grillen van Moeder Natuur duidelijk beu, want in 1933 werd de Zuiderzee voorgoed de mond gesnoerd door de voltooiing van de Afsluitdijk. Maar liefst 32 kilometer lang voel je je nietig terwijl je op deze gigantische dam rijdt. Onderweg zie je niets dan de woeste zee en de beige kleur van zand.

Helemaal op het einde van deze mastodont, raad ik aan om een stop te maken in het Wadden Center. Daar kom je immers alles te weten over deze indrukwekkende waterkering, maar tegelijkertijd leer je ook meer bij over de Waddenzee. Vanop de bovenste etage krijg je trouwens ook nog eens een fantastisch uitzicht!

Stop 5: Enkele van de Zuiderzeestadjes

Nadat je de indrukwekkende Afsluitdijk bent over gereden, kom je al snel terecht in het mythische Friesland. Je merkt hier meteen hoe belangrijk water is en hoe al deze nattigheid dit land heeft gemaakt tot wat het nu is.

Waarschijnlijk ken je de Elfstedentocht wel. Welnu, deze elf steden zijn niet alleen in de winter indrukwekkend! Op één dag kan je er gerust enkelen bezoeken en als je nog twijfelt over dewelke, denk dan eens aan Workum, Hindeloopen en Stavoren. Stuk voor stuk zijn ze prachtig, maar mijn persoonlijke favoriet is zonder twijfel Hindeloopen. Nederlands Venetië, maar dan als een piepklein stadje.

Overnachten in Stavoren is trouwens de perfecte afsluiter voor een dag vol indrukken! Hier kan je immers in een wijnvat slapen.

Harbor in Stavoren

Stop 6: Het Woudagemaal

Wie maar geen genoeg kan krijgen van de vernuftigheid van de Nederlanders, die moet zeker een bezoek brengen aan het Woudagemaal. De Heer Wouda was een geniaal ingenieur en moest een oplossing bedenken voor -opnieuw- Moeder Natuur in al haar hevigheid.

Friesland stond in het verleden immers bijna altijd onder water en daar moest natuurlijk iets aan gedaan worden. Zo gezegd, zo gedaan, want tot op de dag van vandaag is het Woudagemaal het allergrootste nog gebruikte stoomgemaal ter wereld. Een must-see dus!

Stop 7: Urk, een voormalig eiland

Deze mini-rondreis sluitte ik af op een heel bijzondere locatie: Urk. Dit gezellige stadje was immers nog niet zo lang geleden een eiland. Door de bouw van de imposante Afsluitdijk werd dit eiland aan het vasteland verbonden. Initieel zorgde dat voor heel wat problemen, maar de sterke Urkers hebben hun band met het water nooit opgeborgen, want ook vandaag nog is visserij de belangrijkste inkomstenbron van dit aparte stadje.

Ga even zelf op verkenning uit, want hier kan je echt niet verdwalen. Beklim zeker de vuurtoren! Want van daaruit krijg je een fenomenaal uitzicht over Urk en de haven.

Onderweg kom je vast en zeker nog wel meer moois tegen. Neem dan ook voldoende tijd om deze route af te leggen.

Wil je graag iets meer info over mijn rondreis door dit mooie Waterland? Of ben je op zoek naar nog meer moois in Nederland? Kijk dan zeker eens op de blog: Checkoutsam.be of Checkoutsam.nl.

Over Checkoutsam

Sam Van den Haute is reisblogger en het brein achter Checkoutsam. Hij reist al vijf jaar bijna non-stop de wereld rond om de mooiste reisverhalen en -tips te schrijven op zijn blog.

Vond je dit interessant? Ontdek meer