Från Mondrian till Dutch Design

23 Mar 2017

Under 2017 firar Holland temaåret "från Mondrian till Dutch Design" med många olika utställningar och evenemang. Det är 100 år sedan konsttidningen ”De Stijl” gavs ut första gången, och i tidskriften har konstnärer som Piet Mondrian, Gerrit Rietveld och Bart van der Leck utbytt idéer som skapat konströrelsen ”De Stijl”. Rörelsen påverkar den holländska designen starkt än idag.

Den internationella konst-, arkitektur- och designscenen har två stora avantgardistiska rörelser. Dessa är de "De Stijl" från Nederländerna och "Bauhaus" från Tyskland. De Stijl har sitt ursprung i Leiden 1917, med grundandet av tidningen De Stijl av Theo van Doesburg. Konstnärerna som ingår i De Stijl letade inte bara efter en helt ny konstriktning utan ville även uppnå men ett nytt, modernt samhälle.

Piet Mondrian var den stora förebilden för De Stijl, och hans användning av grundfärger samt horisontella och vertikala linjer blev mycket omtyckt av designers och arkitekter inom arkitektur, möbler, mode och reklam. De Stijl har inte bara influerat konsten utan även världen omkring oss och finns fortfarande kvar i generna för den berömda holländska designen. Det strikta bildspråket och tron på att arkitektur och design kan förbättra världen omkring oss är fortfarande djupt förankrad i konstriktningen. Även för närvarande inspirerar utgångspunkterna i De Stijl-rörelsen fortfarande många holländska designers såsom Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman och Piet Hein Eek.

Holland firar 100 år av De Stijl under hela 2017: det finns både stora och små utställningar på olika platser runt om i landet med temat ”Från Mondrian till Dutch Design”. Besökarna kan bland annat se den största samlingen av Mondrian på Gemeentemuseum i Haag, där ca 300 av hans verk finns att beskåda. Andra höjdpunkter är det nyrenoverade Mondrianhuset i Amersfoort, öppnandet av Van Doesburg-Rinsema-huset i Drachten den 1 juni och det tillfälliga friluftsmuseet De Lakenhal i Leiden, De Stijls fördelseplats, som öppnar den 2 juni. Kröller-Möller museet i Arnhem belyser relationen mellan konstsamlaren Helene Kröller-Möller och De Stijl-konstnären Bart van der Leck mellan från den 14 oktober.I Utrecht finns en året-runt cykeltur med titeln "De Stijl i Utrecht: Rietveld arkitektur", och i Eindhoven, designhuvudstaden i Holland, kan besökarna ta sin kreativitet i egna händer under året genom att följa en särskild designrutt.

www.holland.com