Temaår i Holland 2017: Fra Mondrian til Dutch Design

30 Mar 2017

Det hollandske temaåret 2017 går under tittelen "Fra Mondrian til Dutch Design". Det blir mange ulike utstillinger og arrangement. Det er i år 100 år siden kunsttidsskriftet ”De Stijl” ble utgitt for første gang. Her har kunstnere som Piet Mondrian, Gerrit Rietveld og Bart van der Leck luftet idéer som ble til kunstbevegelsen ”De Stijl”. Bevegelsen påvirker fortsatt i dag den hollandske designen sterkt.

Den internasjonale kunst-, arkitektur-, og designscenen har to store avantgardistiske retninger. Disse er ”De Stijl” fra Holland og ”Bauhaus” fra Tyskland. De Stijl har sin opprinnelse i Leiden 1917, der Theo van Doesburg grunnla tidsskriftet med samme navn. Kunstnerne som inngår i De Stijl søkte ikke bare etter en helt ny kunstretning. De ville også oppnå et helt nytt og moderne samfunn.

Piet Mondrian var det store forbildet for De Stijl. Hans bruk av grunnfarger, samt horisontale og vertikale linjer, ble meget godt likt av designere og arkitekter. Det kunne være innenfor møbler, mote, reklame og arkitektur. De Stijl har ikke bare påvirket kunsten, uten også verden omkring oss og er en del av genene til den berømte hollandske designen. Det stramme bildespråket og troen på at arkitektur og design kan forbedre verden rundt oss, er fortsatt dypt forankret i kunstretningen. Også i dag inspireres mange hollandske designere av De Stijl. Nevnes kan Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman og Piet Hein Eek.

Program for temaåret

Holland feirer 100 år av De Stijl. Det fins store og små utstillinger på ulike plasser rundt om i landet under temaet ”Fra Mondrian til Dutch Design”. De besøkende kan blant annet se den største samlingen i verden av Mondrian. Den fins på Gemeentemuseum i Haag der cirka 300 av hans verk kan beskues. Andre høydepunkter er det nyrenoverte Mondrianhuset i Amersfoort, åpningen av Van Doesburg-Rinsema-huset i Drachten den 1. juni og det temporære friluftsmuséet De Lakenhal, med åpning den 2. Juni i Leiden, De Stijl-bevegelsens vugge.

Kröller-Möller-muséet i Arnhem belyser relasjonen mellom kunstsamleren Helene Kröller-Möller og De Stijl-kunstneren Bart van der Leck. Utstillingen åpner den 14. oktober. I Utrecht fins en sykkelutflukt som kan tas året rundt. Den kalles ”De Stijl i Utrecht: Rietveld-arkitektur”, og i Hollands designhovedstad Eindhoven kan de besøkende året rundt ta sin kreativitet i egne hender gjennom å følge en spesiell designrute.