Temaår i Holland 2017: Fra Mondrian til Dutch Design

31 Mar 2017

I 2017 fejrer Holland temaåret "Fra Mondrian til Dutch Design" med mange forskellige udstillinger og arrangementer. Det er 100 år siden, at kunstmagasinet “De Stijl” for første gang blev publiceret. I magasinet har kunstnere som Piet Mondrian, Gerrit Rietveld og Bart van der Leck udvekslet idéer, hvilket skabte kunstbevægelsen De Stijl. Bevægelsen påvirker stadig den dag i dag hollandsk design.

Den internationale kunst-, arkitektur- och designscene har to store avantgardistiske bevægelser. Det er De Stijl fra Nederlandene og Bauhaus fra Tyskland. De Stijl har sin oprindelse i Leiden i 1917, hvor magasinet De Stijl blev startet af Theo van Doesburg. Kunstnere som indgår i De Stijl ville ikke kun opfinde en ny kunstretning, men ønskede også et nyt, moderne samfund.

Piet Mondrian var det store forbillede for De Stijl, og hans brug af primære farver samt vandrette og lodrette linjer blev meget populær hos designere og arkitekter inden for arkitektur, møbler, mode og reklame. De Stijl har ikke kun påvirket kunsten, men også verden omkring os og findes stadig i DNA’et i det berømte, hollandske design. Det strenge billedsprog og troen på, at arkitektur og design kan forbedre verden omkring os, er stadig dybt forankret i stilen. Selv i dag inspirerer kunstnerne fra De Stijl stadig mange hollandske designere som Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman og Piet Hein Eek.

Program for temaåret

Holland fejrer 100-års-jubilæum for De Stijl i løbet af hele 2017. Der er både store og små udstillinger forskellige steder rundt om i landet med temaet "Fra Mondrian til Dutch Design”. Besøgende kan blandt andet se den største samling af Mondrian på Gemeentemuseum i Haag, hvor omkring 300 af hans værker er udstillet. Andre højdepunkter er det nyrenoverede Mondrian-hus i Amersfoort, åbningen af Van Doesburg-Rinsema-huset i Drachten den 1. juni og det midlertidige friluftsmuseum De Lakenhal i Leiden, De Stijls fødested, som åbner den 2. juni. Kröller-Möller museet i Arnhem fremhæver forholdet mellem kunstsamleren Helene Kröller-Möller og De Stijl-kunstneren Bart van der Leck fra den 14. oktober. I Utrecht er der en året-rundt cykeltur med titlen "De Stijl i Utrecht: Rietveld arkitektur", og i Eindhoven, designhovedstaden i Holland, kan besøgende tage deres kreativitet i egne hænder i løbet af året ved at følge en særlig designrute.