Categorie:Bestemmingen

Dordrecht, stad aan het water

Hollands oudste stad ligt aan brede rivieren. Duizend monumenten, historische binnenstadhavens, een geweldige sfeer. Wandel of vaar door de stad, bezoek de Grote Kerk en Het Hof, dwaal rond in museum Huis van Gijn, bewonder de schilderijen van Hollandse meesters in het Dordrechts Museum en kijk je ogen uit in de vele kunst-en antiekwinkels.

Havens en rivieren

Dordrecht heeft geen grachten maar havens, die vanaf de dertiende eeuw ontstonden voor de bloeiende handel. Dordrecht is ontstaan op een kruising van rivieren. Een prachtig uitzicht hierop heb je op het Groothoofd. De monumentale Groothoofdspoort geeft hier toegang tot de oude binnenstad. Een echte aanrader is het Waterrondje Dordt, een rondvaart in de open fluisterboot Dordtevaar door de historische binnenhavens.

Monumentale binnenstad

In de historische binnenstad staan huizen en gebouwen uit de middeleeuwen tot heden in harmonie naast elkaar. De oorsprong van gebouwen als de Grote Kerk, het Stadhuis en Het Hof ligt in de dertiende en veertiende eeuw. Langs de havens verrezen in de zeventiende en achttiende eeuw koopmanswoningen en pakhuizen, die ook nu nog het straatbeeld bepalen. Dordrecht was ooit de belangrijkste stapelstad van Holland!

Verbazingwekkend mooi

Het Huis van Gijn heeft originele stijlkamers en een collectie kunstvoorwerpen die Simon van Gijn verzamelde zijn in zijn vroegere woonhuis, nu een museum. De prachtigste schilderkunst van Hollandse meesters van 1500 tot heden beleef je in het Dordrechts Museum. Hoe een welgestelde familie in de achttiende eeuw leefde, is te zien in het Dordts Patriciƫrshuis - museum aan de Maas.

Vond je dit interessant? Ontdek meer