People at the center square, named Grote Plein, in hanseatic city Zwolle
People at the center square, named Grote Plein, in hanseatic city Zwolle
Foto: © Harry Beugelink Shutterstock

Zwolle

Waarom gaan?

Zwolle staat bekend als historische Hanzestad, maar heeft ook een moderne dynamiek en bedrijvigheid. Loop van de middeleeuwse Sassenpoort naar de Peperbus, bezoek het museum De Fundatie en ontdek meer bezienswaardigheden. Je kunt heerlijk shoppen en uit eten in Zwolle. De stervormige stadsgracht met groene parken nodigen uit voor een wandeling of boottochtje.

Zien & doen

Eigentijdse belevenissen in de historische stad.

Eten & drinken

Restaurants en terrasjes: de leukste plekken om te lunchen in Zwolle.

Overnachten

Een pakhuis, stadstoren, viersterrenhotel en nog 2 bijzondere locaties: ontdek het hier!

Gastronomisch genieten én overnachten in Zwolle.

Bezienswaardigheden

Enkele van de historische bezienswaardigheden zijn De Peperbus, de Grote Kerk, de Sassenpoort, het Dominicanenklooster en een stukje bewaard gebleven Oude Stadsmuur uit de 15e eeuw. Om te winkelen heeft Zwolle een heerlijke binnenstad met volop keuze, lunchrooms en fijne restaurants. De Sassenstraat behoort tot de top 10 winkelstraten in Nederland. Bezoek zeker de bijzondere boekwinkel Waanders In de Broeren en het authentieke Zwolse Balletjeshuis. Voor kinderen is Dinoland een leuke attractie. De groene stad en omgeving leent zich voor vaartochtjes, wandelingen, fietstochten of relaxen in een van de parken. Geniet in de winter van het IJsbeelden festival en in de zomer van het stadsstrand, het Stratenfestival en het smakelijke evenement Chef’s Revolution.

Zwolle church tower, called Peperbus

Beklim de Peperbus

De 75 meter hoge stadstoren is het icoon van Zwolle. Geen hoogtevrees? Na 234 traptreden omhoog word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en haar monumenten.

Evenementen in Zwolle

Evenement

IJsbeelden Festival

18 dec. 2021 tot en met 6 mrt. 2022 Zwolle

Bezoek de mooiste ijsbeelden. De beste ijskunstenaars ter wereld laten hier hun kunsten zien.

Lees meer

Bekijk de kaart en plan je bezoek

Vervoer in Zwolle

Met het openbaar vervoer

Zwolle is goed bereikbaar, het is een belangrijk knooppunt met treinverbindingen door heel Nederland. Je loopt vanaf het treinstation in 10 minuten naar de binnenstad. Alternatief vervoer door de stad is een fietstaxi.

Met de auto

In Zwolle kun je goed parkeren, maar de binnenstad is autoluw. Volg de borden P-route en parkeer bijvoorbeeld in een parkeergarage. 

Vervoer in Nederland

In Nederland zijn de afstanden gemakkelijk te overbruggen, elke plaats is binnen drie uur te bereiken. Met de trein, bus en tram kunt u op bijna elke plek komen. U kunt ook per fiets Nederland ontdekken. Met meer dan 32.000 kilometer fietspad is het een echt fietsland met vele mooie fietsroutes.

Veelgestelde vragen