Bezoek Hollands oudste stad en geniet van talloze monumenten en musea, eeuwenoude pakhuizen en de druk bezochte handelsstraten die herinneren aan het welvarende verleden van deze stad aan het water.

  • Bezoek de vele monumenten als de Grote Kerk, Het Hof en de oude burgemeesterswoning ‘Huis van Gijn’.
  • Wandel een ‘Rondje Dordt’ en bekijk de binnenstadshavens, monumenten en historische plekjes.
  • Fiets door de waterrijke omgeving naar de molens van Kinderdijk en Nationaal Park De Biesbosch.

Geschiedenis van Dordrecht

Dordrecht kreeg al in 1220 stadsrechten en is daarmee de oudste stad van Holland. Gelegen in een waterrijk gebied met rivieren als de Merwede, de Noord en de Oude Maas, was het van oudsher een belangrijke handelsstad met een levendige handel in hout, graan en wijn. Die historie, rijkdom en cultuur is nog altijd goed te zien. Niet alleen telt de historische binnenstad van Dordrecht zo’n 1.000 monumenten; ze worden bovendien fraai geëxploiteerd als restaurant, museum of theater.

Hoogtepunten van Dordrecht

Het rijke verleden van Dordrecht is nog altijd zichtbaar wanneer je langs de oude binnenstadshavens, monumenten en musea van Dordrecht loopt. Niet te missen zijn de Grote Kerk, de alom geprezen schilderijencollectie van het Dordrechts Museum, de prachtige interieurs van de oude burgemeesterswoning ‘Huis van Gijn’ en het dertiende-eeuwse augustijnenklooster ‘Het Hof’. Een andere aanrader is het schitterende uitzicht op de kruising van rivieren vanaf het Groothoofd.

Bezoek Dordrecht

Dordrecht kun je het best te voet ontdekken. Volg bijvoorbeeld het ‘Rondje Dordt’, een bewegwijzerde wandeling langs de binnenstadshavens, monumenten, belangrijke historische plekjes en aantrekkelijke winkelstraten. Door de oude havens varen kan in een fluisterboot die langs in het water gebouwde huizen en onder duistere bruggen door gaat.

Bekijk deze video: Dordrecht

Waar kan je lekker eten in Dordrecht?

Het Scheffersplein, Statenplein en het Groothoofd zijn echte horecapleinen. In het vroege voorjaar kan er al genoten worden van een hapje en een drankje op een van de terrassen of in de restaurants. Ook in de havens en in zijstraatjes zijn leuke restaurants, verborgen lunchplekken en terrasjes te vinden. Bij Herberg de Kop van ’t Land (Zeedijk 32) eet u midden in de natuur de lekkerste biologische producten. Wil je wat exclusiefs, dan is Delicees (Lange Geldersekade 8) een aanrader. Bij restaurant het Bolwerck (Boomstraat 27) eet je een heerlijke eenvoudige maaltijd in een gezellige omgeving.

Meer in de omgeving

Vlakbij Dordrecht vind je het schitterende natuurgebied Nationaal Park De Biesbosch en bovendien zijn ook de beroemde molens van Kinderdijk niet ver weg. Op de fiets kun je een bezoek aan Dordrecht hier prima mee combineren. Niet ver van Dordrecht vind je ook de kosmopolitische havenstad Rotterdam waar je kunt genieten van moderne architectuur en musea.

Tip van de redactie

In Dordrecht is veel historisch erfgoed bewaard gebleven en verbouwd tot publiekstrekker. Zo vind je vandaag de dag verschillende historische panden in gebruik als restaurants of winkels. Een mooi voorbeeld hiervan is de oude watertoren waar tegenwoordig het fraaie hotel en restaurant Villa Augustus is gevestigd. Een hele bijzondere plek om te overnachten!

Categorie: Naar de site

Villa Augustus

Het meest bijzondere hotel van Dordrecht huist in een oude watertoren. Een unieke locatie nabij het oude centrum.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer