Categorie:Zuid-Holland

Fietsroute Eiland van Dordrecht

Deze fietsroute (30 km) voert door de historische binnenstad van Dordrecht, de rustige polders in het buitengebied en de Biesbosch.

  • Geniet van de wisseling van historische stad en polderlandschap.
  • Picknick op een van prachtige natuurplekjes langs de route.
  • Stap tijdens de fietstocht af voor een bezoekje aan museum Twintighoeven

De start is in de Johan de Wittstraat (nabij NS-station) of bij de VVV, Spuiboulevard 99. De route volgt de volgende knooppunten:

88 > 87 > 86 > 84 > 83 > 44 > 43 > 42 > 41 > 85 > 81 > 75 > 46 > 47 > 48 > 49 > 88

Stad en Biesboschpolders

Dordrecht heeft een historische binnenstad vol monumenten. Het middeleeuwse stratenpatroon en de karakteristieke havens zijn nauwelijks veranderd. Voor je het groene poldergebied induikt, fiets je eerst door de binnenstad. Stap bij de Nieuwe Haven even af voor een bezoek aan het Huis van Gijn, een verrassend en huiselijk museum! 

Grienden en kreken

Na de Sint Elisabethsvloed van 1421 bleef Dordrecht als een eilandje in een grote binnenzee achter. Oorspronkelijke polders waren ondergelopen of veranderd in een moerasachtig gebied. Door de eeuwen heen vielen stukken droog of werden ingepolderd. Langs de rivieren en op de zuidpunt van het eiland ontstonden grienden en ruig begroeide gebieden. 

Picknicken in het Elzenbos

Die grienden horen bij het Nationaal Park De Biesbosch. Er is ook een polderbos aangelegd, het Elzenbos. Langs de route kun je wandelen, picknicken of zwemmen in natuurwater. Maak een wandeling over het natuurpad langs de Nieuwe Merwede, kom meer te weten over de cultuurhistorie van het eiland in Museum Twintighoeven en geniet van het riviergezicht op een terras bij de Kop van ’t Land.

Vond je dit interessant? Ontdek meer