Dutch Golden Age

De Gouden Eeuw was een periode van enorme welvaart voor de Nederlandse Republiek. Door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bloeide de internationale handel op. Steden met een VOC-kamer groeiden uit tot de rijkste steden in Nederland. Dit trok immigranten aan, waarmee ook de groei van de belangrijkste steden en havens werd gestimuleerd.

In deze periode kwamen de kunst en wetenschappen tot bloei, zoals te zien is aan de beroemde schilderijen van de Hollandse Meesters: Rembrandt, Hals, Vermeer en Steen. Meer dan vier eeuwen later is het tijdperk van de Gouden Eeuw nog steeds voelbaar in deze Nederlandse steden. Bekijk meesterwerken in prachtige musea, bezoek de landhuizen en monumenten, wandel langs schilderachtige grachten en bewonder havens, waarlangs nog steeds de 17e-eeuwe trapgevels en indrukwekkende magazijnen staan.

In de ‘gouden’ 17de eeuw is de basis gelegd voor het Nederland dat we nu kennen. Deze tijd kent ook zijn duistere kanten, waar tegenwoordig steeds meer meer oog voor is. De musea die aandacht besteden aan de glorieuze geschiedenis van Nederland, laten vaak ook deze donkere kant niet onbelicht en er zijn exposities, tentoonstellingen en stadswandelingen in heel Nederland waarin het slavernijverleden en het kolonialisme centraal staan.

De geschiedenis van de Nederlandse Gouden Eeuw is nog overal aanwezig in steden langs de route, van Middelburg in het zuiden tot Hoorn en Enkhuizen in het noorden van Nederland.

Ontdek de Dutch Golden Age in deze steden

Reis terug in de tijd naar de Gouden Eeuw in Middelburg en verken het rijke handelsverleden.

Wandel door het Dordrecht van de Gouden Eeuw en ontdek een stad die de Nederlandse geschiedenis vormde.

Ontdek Delft, de stad van Vermeer en Willem van Oranje, het Delfts blauwe aardewerk en de kunst uit de Gouden Eeuw.

Ontmoet het ‘Meisje met de parel’ en bezoek de paleizen tijdens een rondleiding door het Den Haag van de Gouden Eeuw.

Ontdek het Leiden van de Gouden Eeuw, een periode van handel, wetenschap, tolerantie en kunst die de wereld veranderde.

Reis terug naar de Gouden Eeuw en ontdek de kunst en de mensen die Haarlem 400 jaar geleden vormgaven.

Verken de Gouden Eeuw in Amsterdam, een periode waarin wereldhandel, ongekende rijkdom en beroemde kunst samenkwamen.

Reis terug in de tijd naar het 17e-eeuwse Hoorn en Enkhuizen. Beleef deze welvarende tijd in de Nederlandse geschiedenis.

De Gouden Eeuw

Ontdek de Hollandse Gouden Eeuw tijdens een reis door de steden die Nederland en de wereld in de 17e eeuw bepaalden. De nieuwe welvaart in combinatie met de tolerante houding ten opzichte van intellectuele en geloofsvrijheid maakten van Nederland een toevluchtsoord voor Europese immigranten, vluchtelingen uit Vlaanderen en mensen die in Spanje en Portugal werden vervolgd. Deze bevolkingsgroei verstevigde de positie van Nederland als wereldleider en droeg bij aan de grote ontwikkelingen op het gebied van kunst en wetenschap. Kooplieden voeren naar voor hen onbekende continenten en richtten de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (de eerste multinational ter wereld) op. De zes havens waar een VOC-kamer was gevestigd, bloeiden op in deze periode.

Ontdek de geschiedenis van de Gouden Eeuw door heel Nederland

Ontdek Dordrecht, een stad die al welvarend was voor de Gouden Eeuw en een sleutelrol speelde in de vorming van de Nederlandse Republiek. Ontmoet Frans Hals in Haarlem evenals de andere geïmmigreerde kunstenaars die de kunstgeschiedenis vormgaven. Reis terug in de tijd naar het Leiden van de Gouden Eeuw, toen de hang naar vernieuwing de vroege carrière van Rembrandt van Rijn beïnvloedde. Rembrandt en andere Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw hebben hun prominente plek in de kunstgeschiedenis door de eeuwen heen behouden.

Ontdek het rijke verleden van Nederland

Ontdek waarom Rembrandt en zijn tijdgenoten in Amsterdam veel van hun succes danken aan de rijke kooplieden, die het geld hadden om hun huis vol te hangen met kunst en prestigieuze werken te bestellen. Herleef de Gouden Eeuw vandaag in de topmusea in Amsterdam. De handelsrijkdom verspreidde zich tot Middelburg, een belangrijke thuishaven voor de Vereenigde Oost-Indische Compagnie die ook nu nog bekend staat om de rijk versierde architectuur uit de Gouden Eeuw. Ontdek waarom Hoorn en Enkhuizen ook opbloeiden in deze periode en van vissersdorpen uitgroeiden tot welvarende handelscentra. Het leven was hier gemakkelijker en buitenstaanders werden verwelkomd. De goederen die werden meegenomen uit Azië en Europa betoverden de Europese markt. Hieronder zijn het iconische wit met blauwe aardewerk dat werd gereproduceerd en bekend werd als Delfts blauw. Deze ontwikkelingen werden aangemoedigd door de vooruitstrevende overheid, die het beleid formuleerde in Den Haag, het nieuwe machtscentrum in het Nederland van de Gouden Eeuw. Wandel langs de brede straten en ervaar meesterwerken als ‘Meisje met de parel’ van Vermeer in de musea.

Diverse musea besteden aandacht aan de glorieuze geschiedenis van Nederland, waarbij ook de donkere kant niet onbelicht blijft. De geschiedenis van de Nederlandse Gouden Eeuw is nog overal aanwezig in steden langs de route, van Middelburg in het zuiden tot Enkhuizen en Hoorn in het noorden van Holland.

De musea die aandacht besteden aan de glorieuze geschiedenis van Nederland, laten vaak ook deze donkere kant niet onbelicht en er zijn exposities, tentoonstellingen en stadswandelingen in heel Nederland waarin het slavernijverleden centraal staan.