Categorie:Dutch Golden Age

Het Leiden van Rembrandt

De 17e eeuw was een periode waarin handel, wetenschap en kunst voorop stonden. Als je in die tijd een scheepskapitein was die in textiel wilde handelen, voer je naar Leiden. Leiden was in die tijd de op een na grootste stad in Holland, een centrum van handel en textielproductie. De oudste universiteit van het land droeg in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling van kennis en wetenschap. Leiden was ook de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn, een van de grootste schilders allertijden.

  • Verken het Leiden van de Gouden Eeuw, de geboorteplaats van Rembrandt.
  • Ontdek de invloed van handel en immigratie op deze belangrijke Hollandse stad.
  • Leer meer over de geschiedenis van de Hortus Botanicus en de Universiteit van Leiden.
Adres:
Oude Singel 32
2312RA Leiden
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Ontdek het Leiden van de Gouden Eeuw

De vooruitstrevende universiteit, het tolerante klimaat en de bloeiende economie maakten Leiden tot een aantrekkelijke bestemming voor wetenschappers en immigranten. Ook kooplieden wisten er de weg te vinden. De Universiteit van Leiden, de eerste universiteit in Holland, groeide uit tot een intellectueel centrum dat veel academici, denkers en theologen aantrok. Discours de la Méthode van René Descartes, dat u misschien kent als de bron van “Ik denk dus ik ben”, werd in Leiden gepubliceerd (in 1637). Op de gastenlijst van de stad stonden ook de Pelgrimsvaders van de Verenigde Staten, die Engeland waren ontvlucht voor de relatief tolerante en stabiele sfeer van Holland. Later vertrokken zij per schip om de Mayflower te ontmoeten, waar zij het Mayflower Compact ondertekenden en de Plymouth Colony (nu Plymouth, Massachusetts) stichtten.

We kunnen het belang van Leiden in de Gouden Eeuw niet onderschatten. Leiden leverde niet alleen bijdragen aan de handel, wetenschap en economie, maar beïnvloedde ook de kunstwereld - het was immers de geboorteplaats van Rembrandt, een van de grootste schilders allertijden.

Ervaar een periode van kunst en wetenschap

Rembrandt woonde in dezelfde wijk als de Pelgrimsvaders in de buurt rond de iconische Pieterskerk, een laatgotische kerk die was gewijd aan Sint Petrus en de laatste rustplaats van beroemde wetenschappers en waardigheidsbekleders, waaronder Jan Steen, tijdgenoot van Rembrandt en productief genreschilder. Steen, Rembrandt en andere Hollandse meesters als Jan Lievens en Jan van Goyen lieten zich inspireren door Leiden. Samen creëerden zij een oeuvre dat enorm veel invloed heeft gehad op de stad en de wereld. De carrière van Rembrandt startte al op jonge leeftijd in zijn geboortestad, waar hij meer dan 40 schilderijen produceerde. Een aantal hiervan, waaronder de ‘Brillenverkoper’ (1624) en een zelfportret (1626), hangen in Museum De Lakenhal naast vele tekeningen en etsen. Het museum is gevestigd in een voormalige gildehuis voor lakenhandelaren.

Al wandelend door Leiden ziet u duizenden monumenten uit en gedenktekens die herinneren aan die tijd. In de stad staan meer dan 3000 beelden en monumenten; het is opvallend hoe goed de geest van de Gouden Eeuw de tand des tijds heeft doorstaan.

Volg in de voetsporen van Rembrandt

U kunt het pad van de jonge Rembrandt door Leiden volgen (dit is een aanrader), te beginnen met de Rembrandtbrug en het Rembrandtpark; het park ligt dichtbij de Weddesteeg, waar de Hollandse meester werd geboren. Hier vindt u een standbeeld en gevelsteen op zijn geboorteplaats. Daarna wandelt u door zijn wijk, het Pieterskwartier, via de prachtige Rapenburggracht, om de Pieterskerk te bezoeken. Hier in deze geseculariseerde kerk vindt u een aantal bijzondere grafschriften, grafstenen en voorwerpen. Daarna loopt u naar de Latijnse School, waar Rembrandt zijn opleiding genoot en de Universiteit van Leiden, waar hij korte tijd studeerde. Van hier loopt u naar het atelier van Jacob van Swanenburg, waar Rembrandt in de leer ging. Jan Steen zou later praktisch in het huis ernaast wonen en er hangt een gevelsteen die hieraan herinnert. Rembrandt betrok al snel een eigen atelier aan Kort Galgewater, vlakbij de Stadstimmerwerf, waar hij een generatie schilders opleidde. Gerrit Dou uit Leiden was hiervan de eerste en de invloed van zijn leermeester is duidelijk zichtbaar in zijn werk, dat u zelf kunt bewonderen in Museum De Lakenhal.

Een erfgoed van wetenschappelijke inspanning

De Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin in Nederland en een van de oudste ter wereld, is een andere historische bezienswaardigheid. Het was een initiatief van de Universiteit van Leiden bedoeld voor studenten geneeskunde maar trok allerlei mensen, waaronder de beroemde botanist Carolus Clusius, die de eerste prefect van de tuin zou worden in 1593.

Tip van de redactie: Ontdek de invloed van Rembrandt en zijn tijdgenoten uit de Gouden Eeuw in bekende musea in grote Hollandse steden, zoals Amsterdam en Den Haag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer